1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kausiluonteiset allergiat

Taas tirskuttaa – allergiset vaivat tulevat katu- ja siitepölyn myötä

Siitepölykausi on aluillaan Pohjois-Karjalassakin. Samaan aikaan myös katupöly alkaa kuivina päivinä vaivata herkimpiä. Siitepölyille allergisten kannattaa aloittaa antihistamiinilääkitys jo ennen siitepölykautta.

Kausiluonteiset allergiat
Koivu kukkii
Pekka Sipilä / Yle

Lepän kukinta on alkanut eteläisessä Suomessa, joten siitepölyallergikkojen alkaa olla aika aloittaa lääkitys.

Joensuun Seudun Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Olavi Pennasen mukaan pari lämmintä päivää riittää siihen, että lepän kukinta alkaa Pohjois-Karjalassakin.

– Itse asiassa leppä kukkii jo Keski-Suomessa joten pari lämmintä päivää riittää.

– Hankalaksi tilanne muuttuu sitten kun katupölyä on ilmassa paljon. Lämpimät päivät ja yöpakkaset ovat huono yhdistelmä etenkin silloin kun siitepölykausi on alkanut.

– Joensuussa on onneksi katupöly pidetty melko hyvin kurissa nopean katujen puhdistamisen avulla. Eihän pölyisiä päiviä voi välttää, mutta Joensuussa toimitaan melko tehokkaasti katupölyn ehkäisemiseksi.

– Ennusteiden mukaan koivun siitepölyä olisi luvassa vähänlaisesti. Se tarkoittaisi edellisvuotta mukavampaa kevättä koivun siitepölyallergisille. Koivun siitepölyä on kuitenkin ilmassa pitkään, koska kukinta-aika kestää pitkään.

Allergia- ja astmaliitto kehottaa seuraamaan siitepölytiedotusta ja aloittamaan allergialääkityksen oireiden ilmaantuessa. Siitepölyallergian oireita ovat aivastelu, silmien, nenän ja korvien kutina sekä vesinuha. Oireet aiheuttavat väsymystä ja epämukavaa oloa, joten ne kannattaa hoitaa kunnolla. Allergialääkkeitä saa apteekeista myös ilman reseptiä.

– Mielestäni kannattaa aloittaa lääkitys antihistamiinilla vaikka nyt, ei ole syytä odottaa ainakaan tulehdusoireita. Sitten ei lääkitys enää oikein pure, Pennanen kertoo.

Siitepölyallergiaa voi lääkitä samanaikaisesti sekä antihistamiinilla että paikallisesti hoitavilla lääkkeillä. Lääkitystä kannattaa jatkaa vielä pari viikkoa siitepölykauden päättymisen jälkeen.

Lue seuraavaksi