Saamelaiskäräjien ILO-kanta on muuttumassa

Klemetti Näkkäläjärven eroilmoituksen jälkeen saamelaiskäräjien ILO-kanta on muuttumassa. Varapuheenjohtajat Tiina Sanila-Aikio ja Heikki Paltto ovat asettumassa ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin kannalle.

Sápmi
Heikki Paltto
Heikki PalttoAnneli Lappalainen / Yle

Saamelaiskäräjien ILO-linja on muuttumassa yhdessä yössä.

Saamelaiskäräjien tämänhetkinen virallinen linja on, että ILO-sopimusta ei voi ratifioida, jos hallituksen esitystä uudeksi saamelaiskäräjälaiksi ei hyväksytä.

Keskiviikkona eropyyntönsä jättänyt saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi seisoi loppuun asti sen kannan takana, että saamelaiskäräjälain ja saamelaismääritelmän uudistamisen kariuduttua ILO-sopimuksen ratifioinnille ei ole pohjaa.

Hän pysyi kannassaan, vaikka oikeusministeri Anna-Maja Henriksson päätti tiistai-iltana, että hän yrittää ajaa ILO-sopimuksen ratifiointia loppuun asti.

Varapuheenjohtajat tukevat ILO-ratifiointia myös tässä tilanteessa

Näkkäläjärven eroilmoituksen jälkeen saamelaiskäräjien ILO-kanta on kuitenkin muuttumassa.

Varapuheenjohtajat ovat asettumassa ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin kannalle.

– Olen saanut sellaisen signaalin joiltakin saamelaiskäräjien jäseniltä, että ILO-sopimus täytyisi viedä loppuun asti ja minä myös olen sillä kannalla, Sanila-Aikio sanoo.

– Minä tuen ILO-ratifiointia. Ajattelen etenkin nuoria ja tulevaisuutta. Nuorten takia ratifiointi pitää tehdä, Paltto sanoo.

Sanila-Aikio ei vielä osaa arvioida, mitä eduskunta päättää perjantaina, kun se äänestää ILO-sopimuksen ratifioinnista.

– Siitähän ei vielä tiedä, mitä eduskunta tekee ja mitä se päättää. Minä haluan meidän kolttasaamelaisten puolesta nähdä tämän prosessin loppuun asti, kun olemme päässeet näinkin pitkälle.

Sanila: Kehotan saamelaiskäräjien jäseniä olemaan aktiivisia

Varapuheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio pyytää nyt muilta käräjien jäseniltä aktiivisuutta.

– Nyt täytyy tietysti hoitaa asioita eteenpäin, mitä meille nyt on edessä ja me toisen varapuheenjohtajan Heikki Palton kanssa hoidamme näitä asioita. Kehoian myös saamelaiskäräjien jäseniä olemaan aktiivisia.

Mitä itse aiot tehdä?

– Tietysti olen prosedyyrissä se seuraava ihminen tässä ja tietysti kuuntelen toista varapuheenjohtajaa ja saamelaiskäräjien hallitusta, ja tietysti saamelaiskäräjien jäseniä.

Näkkäläjärvi: Sopimuksen ratifiointiin vetoavat pelaavat suoraan niiden pussiin, jotka vastustavat saamelaisia alkuperäiskansana

Väistyvä puheenjohtajaa Klemetti Näkkäläjärvi kirjoitti viime yönä blogissaan, ettei voi hyväksyä ILO-sopimuksen edistämistä tässä tilanteessa.

– Suurin erikoisuus on kenties se, että muutama saamelaiskäräjäjäsen (jotka eivät edes käy juurikaan kokouksissa) ovat vedonneet, että Suomi ratifioisi ILO 169 -sopimuksen ilman mitään reunaehtoja. Melkoinen Ilo-rykimä on kalkkiviivoilla iskenyt joihinkin saamelaisiin. Metsää ei nähdä puilta. Minä en voi tässä tilanteessa suositella, että Suomi ratifioisi ILO 169 -sopimuksen, koska se on arvojeni ja yleiskokouksen päätöksien vastaista, Näkkäläjärvi kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

– ILO 169 -sopimus ja saamelaiskäräjälain uudistus on nivottu yhteen myös hallituksen esityksessä ILO 169 -sopimuksen ratifioimiseksi. Jos Suomi ratifioisi nyt sopimuksen, se pesisi kätensä ja voisi kansainvälisillä areenoilla kehua omaa erinomaisuuttaan alkuperäiskansaoikeuksien edistämisessä ratifioidessaan sopimuksen.

Näkkäläjärven mielestä sopimuksen ratifiointiin vetoavat pelaavat suoraan niiden pussiin, jotka vastustavat saamelaisia alkuperäiskansana.