1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viestintävirasto: Facebook tuskin kuuntelee sinua

Viestintävirasto pitää epätodennäköisenä sitä, että Facebook salakuuntelisi käyttäjiensä käymiä keskusteluja. Mobiilisovelluksen käyttöehdoissa olet kuitenkin hyväksynyt mikrofonin käytön.

Kotimaan uutiset
Facebookin kirjautumissivu
Markku Karvonen / Yle

Aikakauslehti Image (siirryt toiseen palveluun) testasi, kuunteleeko yhteisöpalvelu Facebook käytyjä keskusteluja, ja kohdentaako sivusto keskustelun aihepiirien perusteella mainontaa. Lehden mukaan näin olisi.

Viestintävirasto pitää salakuuntelua mahdollisena, mutta epätodennäköisenä.

– Facebookilla on mobiilisovelluksessa ominaisuus, joka heidän ilmoituksensa mukaan nauhoittaa käyttäjän kuuntelemaa musiikkia ja taustaääniä sillä hetkellä, kun käyttäjä kirjoittaa tilapäivitystä. Eli kyllä se ominaisuus siellä sovelluksessa on. Käyttäjä on itse hyväksynyt mikrofonin käytön käyttäjäehdoissa, sanoo tietoturva-asiantuntija Tomi Hasu Viestintävirastosta.

Salakuuntelu tyhjentäisi puhelimen akun pikavauhtia

– Tekniset reunaehdot ovat olemassa, mutta aika skeptisesti suhtautuisin näihin väitteisiin, Hasu sanoo.

Jotta salakuuntelun perusteella mainostaminen olisi mahdollista, olisi puhelimessa oltava jatkuvaa tiedonsiirtoa puhelimesta Facebookiin. Tämä näkyisi isoina lukuina datan siirrossa.

– Sitä myötä myös akku tyhjenisi vauhdilla. Käyttäjän pitäisi nähdä, että puhelin tekee koko ajan jotain. Ainakaan omassa puhelimessani en ole havainnut tällaisesta viitteitä.

– Toisaalta kaikille peruskäyttäjille tiedon siirtymisen seuraaminen ei ole jokapäiväinen asia. Datan käytön seuranta löytyy puhelimesta asetusten takaa, Tomi Hasu sanoo.

"Jos tämä olisi laajempi ilmiö, tästä olisi kohistu enemmän"

Suomenkielisiä keskusteluja seuratakseen Facebookin pitäisi myös osata tunnistaa suomenkielistä puhetta.

– Aika erikoiselta kuulostaa, että Facebook pyrkisi tunnistamaan suomea. Jos tämä olisi laajempi ilmiö, voisi olettaa, että tästä olisi kohistu enemmän, myös Euroopan eri kielialueilla, Hasu sanoo.

Tomi Hasu muistuttaa, että käyttäjä on itse hyväksynyt mobiilisovelluksen käyttäjäehdot, joissa mikrofonin käyttö mainitaan musiikin osalta.

– Jos Facebook rikkoo itse asettamiaan käyttäjäehtoja, kyllä se vähintäänkin oudolta kuulostaisi. Ei se ainakaan yhtiön etuja ajaisi.

Aiheesta kirjoitti helmikuussa myös Tietoviikko (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi