Lehti: Ruotsin vasemmistopuolue lähetti kehitysapurahojaan Itä-Ukrainan separatisteille

Puolueen kehitysapujärjestö oli haluton selvittämään sotkua, jonka oli itse aiheuttanut, sanoo hämärät rahansiirrot paljastanut ukrainalainen kirjanpitäjä.

Ulkomaat
Venäjä-mieliset separatistit vartioivat alasammutun malesialaiskoneen hylkyä.
Venäjä-mieliset separatistit vartioivat alasammutun malesialaiskoneen hylkyä.Alexander Ermochenko / EPA

Ruotsin vasemmistopuolue on lähettänyt kehitysapurahoja Itä-Ukrainan Venäjä-mielisille separatisteille, kirjoittaa ruotsalaislehti Aftonbladet.

Lehden mukaan separatistien Borotba-järjestö on saanut useita vuosia tukea vasemmistopuolueen kehitysapujärjestöltä VIF:ltä, yhteensä ainakin 219 000 kruunua eli 24 000 euroa. Rahoja siirrettiin VIF:n tililtä Borotballe muun muassa sen johtajan tuolloisen naisystävän yksityisen tilin kautta, Aftonbladet kirjoittaa.

Lehden kysymykseen nainen vastaa, ettei hän tiedä, mihin Borotban johtaja Sergej Kiritjuk rahat käytti. Kun kirjanpidosta alettiin perätä tositetta, Kiritjuk ja Borotban perustaja Viktor Sjapinov väärensivät sellaisen, Aftonbladet kirjoittaa.

VIF:n toissavuotisen toimintakertomuksen mukaan yhteistyö Borotban kanssa jatkui ja sitä aiottiin lisätä. Päätös yhteistyön lopettamisesta kirjattiin vasta viime vuoden viimeisenä päivänä.

Borotban jäseniä sotii separatistien riveissä

Vasemmistopuolue kuvailee Borotbaa ukrainainalaiseksi vasemmistojärjestöksi, joka vastustaa natsismia ja edistää feminismiä. Ruotsalaisen kokonaispuolustuksen tutkimuslaitoksen FOI:n tutkija Jakob Hedenskog on toista mieltä.

Hänen mukaansa järjestössä on selviä piirteitä neuvostonostalgiasta ja separatismihalusta. Se on yksi Vladimir Putinin valtapelin nappuloista, Hedenskog sanoo.

Ukrainan sodan alettua useat Borotban aktivisteista ovat liittyneet separatistien asejoukkoihin.

Valheita ja välttelyä

Hämärien rahansiirtojen jäljille päästiin Borotban kirjanpitäjän ansiosta. Nina Potarskaja totesi tilintarkastuksessa, että hänen nimikirjoituksensa oli väärennetty VIF:lle toimitettuun kuittiin.

– Kiritjuk ja Sjapinov valehtelivat ruotsalaisille, että heillä oli vaikeuksia avata pankkitili. Myöhemmin he eivät osanneet sanoa, minne rahat olivat menneet. Siksi he valehtelivat taas, Potarskaja sanoo.

Hänen mukaansa VIF:n edustajat olivat haluttomia tekemään asiasta julkista.

– He halusivat pitää mahdollisimman matalaa profiilia, koska se oli heidän virheensä. He antoivat rahat hämärille tyypeille hämärän sopimuksen perusteella ilman allekirjoituksia tai leimoja.