1. yle.fi
  2. Uutiset

Putkassa 45 vuotta sitten äänitetyistä treeninauhoista syntyi kulttilevy

1960- ja 1970-lukujen taitteessa suomalaista musiikkielämää hämmentänyt bluesrock-legenda Charlies soi kovempana kuin koskaan. Jail Sessions -levyn koonnut Eero Ravi löysi vanhojen nauhojen kautta arvostuksen omaa soittamistaan kohtaan. Levyn ensimmäinen painos on jo myyty loppuun.

kulttuuri
Charliesien kavrtetti-kokoonpano
Eero Ravi

– Me oltiin rajumman puoleinen keikkabändi. Tällä levyllä Charlies kuulostaa sellaiselta kuin se oikeasti oli, sanoo Eero Ravi ja hypistelee tyytyväisenä uutta Jail Sessions -levyä.

Bluesrock-bändillä on legendaarinen maine ensimmäisen Ruisrockin ensimmäisenä esiintyjänä. Charlies oli bändi, joka esiintyi energisesti, soitti kovaa ja isoilla ämyreillä.

Yhtyeen kolme pitkäsoittoa 1960- ja 1970 -lukujen taitteesta ovat harvinaisuuksia ja progeharrastajien himoitsemia ympäri maailmaa. Bändiltä ilmestyi 45 vuoden tauon jälkeen uusi levy, joka myytiin loppuun jo ennakkoon. Toinen vinyylipainos saadaan markkinoille huhtikuussa.

Bändin kitaristi Eero Ravi yllättyi kysynnästä.

– Eka painos oli 500 ja toinen 350. Cd-versiokin on tulossa. Tiesin, että musa on kovaa, mutta on tämä silti yllätys. Tämä on kyllä meidän paras levy, Ravi hehkuttaa.

Aikanaan, jo vuosi sitten lupasin Pitkälle, että teen meidän treeninauhoista jotain. Valitettavasti hän ehti kuolla ennen julkaisua.

Eero Ravi

– Nyt on ollut aikamoista sutinaa, haastatteluja ja muuta. Levyjä on tilattu ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa.

Yksi bändin jäsenistä ei pääse nauttimaan uudesta suosiosta. Basisti ja perustajajäsen Kari "Pitkä" Lehtinen siirtyi yläkerran orkesteriin vuosi sitten.

– Aikanaan, jo vuosi sitten lupasin Pitkälle, että teen meidän treeninauhoista jotain. Valitettavasti hän ehti kuolla ennen julkaisua.

Juoppoputkasta treenikämppä

Charliesia on pidetty lahtelaisena bändinä, vaikka bändin juuret osuvat enemmänkin Kuusankoskelle ja Nastolaan. Eero Ravi ja Pitkä Lehtinen perustivat Charliesin Nastolassa vuonna 1964. Treenikämpäksi nuoret soittajat saivat Uudessakylässä entisen putkan Lehtisen isältä, joka oli kyläpoliisi. Nyt julkaistun levyn nauhoitukset on tehty samassa juoppoputkassa, mistä nimi Jail Sessions juontaa juurensa.

Aluksi bändi toimi triona, kun Vesa "Vellu" Lehtinen hoiti rummut ja laulun. Myöhemmin Ari "Kusti" Ahlgren tuli rumpusetin taakse ja Vellu keskittyi laulamiseen. Jussi Saalia kuultiin myös Charliesin solistina bändin alkuvuosina sekä Vellun armeijapalveluksen aikana.

Uudella levyllä ääneen pääsevät molemmat solistit. Treenikämpän nauhoituksissa äänessä on Vellu, mutta tallenteella on mukana myös harvinainen YLE:n taltiointi yhtyeen keikalta Helsingin Kulttuuritalolta helmikuussa 1970, jolloin Jussi revitteli äänijänteitään.

– Yleensä puhutaan, että Charliesin trioaika olisi se kukoistuskausi 60-luvun lopulla, mutta minun mielestäni bändi oli musiikillisesti parhaimmillaan vasta vuosina 1970–71, miettii nykyisin Kouvolassa asuva Ravi.

Charliesin treeninauhoista kootun Jail Session -levyn kansi.
Eero Ravi

Moni tietää Charliesin biisistä "Myöskin tyttö iloinen". Kappale ei kuitenkaan edusta yhtyeen oikeaa tyyliä, joka on paljon rouheampi.

Bändin esikuvia olivat mm. Cream, Jimi Henrix, Led Zeppelin ja Jethro Tull. Moni piti Charliesia Tasavallan Presidentin ja Wigwamin tasoisena musiikkivaikuttajana. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisena tulokkaana bändin oli kuitenkin vaikea päästä suuren yleisön tietoisuuteen.

"En kovin huonosti soittanutkaan"

Eero Raville Jail Sessions -levyn työstäminen on ollut silmiä avaava ja itseluottamusta lisännyt kokemus.

– Nyt kun olen kuunnellut uutta levyä, paino on hävinnyt harteilta. Bändi oli kova, mie sovin siihen hyvin, enkä niin kovin huonosti soittanutkaan, Ravi lausuu.

Paino lankesi nuoren soittajan hartioille aikanaan pettymyksestä Buttocks-levyyn.

– Me petyttiin siihen ihan tarkkaan. En ole voinut kuunnella viimeisten vuosien musaa ollenkaan. Se risoi meitä ihan hitokseen. Puhuttin Pitkänkin kanssa usein, että miten me päästettiin julkisuuteen tollasta, Ravi tuskailee.

Odotukset Buttocksin suhteen olivat korkealla: bändi oli saanut Love Recordsin julkaisijaksi, levy nauhoitettiin Microvoxin studioilla ja biisejä oli harjoiteltu tiiviisti. Kustannukset piti maksaa kuitenkin itse ja bändillä oli varaa pariin studiopäivään. Pekka Nurmikallion lahtelaisessa kellaristudiossa Charlies ei onnistunut.

– Betoniset äänitystilat, studioteknologian alkeellisuus ja ajan puute olivat yksinkertaisesti meitä vastaan. Siihen levylle ei saatu sitä oikeaa soundia, siitä tuli lattea, Ravi tylyttää.

Buttocks-pettymystä onpidetty syynä Charliesin hajoamiseen. Eero Ravin lopettamispäätökseen vaikutti myös loppuun palaminen.

Charlies esiintymässä Ruisrockissa vuonna 1970.
Charlies esiintymässä Ruisrockissa vuonna 1970.Eero Ravi

– En suorananaisesti Buttocksin takia lopettanut, mutta vaikuttihan se mielialaan ja lopun ajan soittamiseen, kun ei arvostanut soittamistaan ja oli tyytymätön omaa osuuteensa bändissä. Enemmän siihen kuitenkin vaikutti stressitaso. Loppuun palaminen oli sitä luokkaa, etten pystynyt lopettamisen jälkeen viiteen vuoteen kuuntelemaan mitään kovempaa musiikkia, Ravi paljastaa.

Charliesin hajoamisen jälkeen musiikkiura jatkui Vellu Lehtisellä Haikara-yhtyeessä ja Pitkä Lehtisellä muun muassa Dave Lindholmin kanssa sekä Sleepy Sleepersissa.

Uusi levy tehty kelanauhalle yhdellä otolla

Saksalainen Shadoks Music julkaisi Buttocksin ja Charliesin toisen albumin, Julisteiden liimaajat, uudelleen vuonna 2014. Sen jälkeen Ravi sai idean treeninauhojen julkaisemisesta.

– Tarjosin nauhoja levy-yhtiölle, lähetin sinne pari näytettä. Vastaus tuli jo parin tunnin päästä, että lähetä vaan koko materiaali. Kyllä tämä varmasti progeharrastajien levyhyllyihin päätyy, Ravi myhäilee.

Jail Sessionsin biisit on nauhoitettu bändin pienessä treenikämpässä alkeellisin menetelmin.

Soitimme keikkavarusteissa, hanat auki ja lopputulos on yllättävän hyvä.

Eero Ravi

– Meillä oli yksi Akai-kelanauhuri ja kaksi mikkiä oven edessä. Soitimme keikkavarusteissa, hanat auki ja lopputulos on yllättävän hyvä. Me soitettiin ensin taustat, vain laulut tehtiin päälle myöhemmin. Soolotkin on soitettu siinä hetkessä, yhdellä otolla ne purkitettiin.

Charliesilla oli aikoinaan hurja keikkamaine: pörrötukkaiset jätkät vetivät hapsufarkuissaan niin kovaa kuin vahvistimista lähti. Soittaminen oli myös jammailua, bändi tarjoili yleisölle pitkiä sooloja.

– Meidän biisithän saattoi venyä 20 minuuttiin, koska soolot saattoi kestää jopa viisi minuuttia. Tällä levylle biisit lyhempiä, koska treenasimme niitä Buttocksia varten, Ravi selittää.

Jail Session -levyn julkaisujuhlia vietetään Pitkän muistoksi ravintola Tirrassa Lahdessa 21.maaliskuuta. Paikan päälle ovat tulossa Eero Ravin lisäksi bändin muut jäsenet: laulajat Vellu Lehtinen sekä Jussi Saali. Rumpali Kusti Ahlgrenia odotetaan myös paikalle, jos miehen terveys sallii.

Lue seuraavaksi