Imatran Immolan kasarmin sairaala halutaan suojella lailla

Kaakkois-Suomen ely-keskus katsoo, että entinen sotilassairaala on valtakunnallisesti merkittävä kohde, koska se edustaa tyypillisesti 1930-luvun ilmavoimien ja sotilassairaalarakentamisen piirteitä. Suojelun lailla vahvistaa lopullisesti ympäristöministeriö.

Kotimaa
Immola, Imatra, entinen sairaala
Kaakkois-Suomen ely-keskus Tuija Stam

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on päättänyt Immolan kasarmialueen entisen sairaalan ja sen piha-alueen suojelemisesta lailla. Ely-keskus esittää suojelua lailla, jos valtion omistama, asetuksella suojeltu rakennus on siirtynyt yksityisomistukseen, eikä rakennusta ole mahdollista suojella asemakaavalla.

Arkkitehti Tuija Stam Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta kertoo, että koko Immolan kasarmialue on valtakunnallisesti merkittävä, mutta entinen sairaala on kasarmialueen merkittävin yksittäinen rakennus.

Entisessä sairaalarakennuksessa toimii nykyään hostelliyritys.

– Omistajan edustaja on ollut koko suojeluprosessin ajan mukana. Suojelulla pyritään varmistamaan, että rakennuksen ja sen pihapiirin ilme ei muutu merkittävästi, Tuija Stam valottaa.

Muitakin vastaavia suojeluesityksiä tulossa

Immolan entisen sairaalarakennuksen suojelulain vahvistaa halutessaan ympäristöministeriö.

– Mikäli ympäristöministeriö ei vahvistaisi lakia, se katsoisi todennäköisesti, ettei uuden omistajan olisi taloudellisesti mahdollista noudattaa suojelumääräyksiä. Tässäkin tapauksessa suojeluasetus jossain määrin velvoittaisi omistajaa, Stam kertoo.

Lailla suojeltavaksi tulee lähivuosina enemmänkin rakennuksia, koska Senaatti-kiinteistöt parhaillaan yrittää myydä valtion omistamia suojeltujakin kiinteistöjä. Kaakkois-Suomessa tällaisia myyntilistalla olevia rakennuksia ovat Etelä-Karjalassa Parikkalan Koitsanlahti ja Kymenlaaksossa Anjalan kartano.

Ympäristöministeriön päätöksenteko asiassa kestänee kuukausia.