Koe uusi yle.fi

Näkökulma Kuubasta: Älä pistä nenääsi joka paikkaan tai poliisi vie

Kuubassa on vaikea harjoittaa vapaata journalismia. Jos sattuu olemaan liian lähellä tapahtumien keskipistettä, voi joutua poliisilaitokselle. Näin kävi Ylen toimittajille Havannassa, kirjoittaa Jaana Kanninen.

Näkökulmat
Ylen toimittajat Jessica Stolzmann ja Jaana Kanninen sekä kuvaaja Oscar Romero Kuubassa.
Ylen toimittajat Jessica Stolzmann ja Jaana Kanninen sekä kuvaaja Oscar Romero Kuubassa.Yle

Kuubassa mielenosoitukset eivät ole mitenkään jokapäiväisiä. Päinvastoin, jyrkkiä mielenilmauksia poliittista järjestelmää vastaan näkee harvoin. Minun kohdalleni sellainen kuitenkin sattui, merkittävin seurauksin.

Olin ruotsinkielisen kollegani ja kuvaajan kanssa Havannan keskustassa kuvaamassa, kun alkoi kuulua huutoa. Kohta kuulimme lähestyvän väkijoukon keskeltä hallituksen vastaisia iskulauseita – sellaisia, joita Kuubassa ei kuule ja joita siellä ei sallita.

Miksi meidät vietiin poliisiasemalle, vaikka olimme vain tehneet sitä työtä, jota tekemään meidät oli Kuubaan lähetetty?

Jaana Kanninen

Pian alkoivatkin kaikua vallankumousta kannattavat vastahuudot. Huutajat olivat korskeita miehiä. Siviilipukuisia poliisejako? Sitä emme saaneet tietää.

Tilanne kesti vain hetken, ehkä kymmenen, viisitoista minuuttia, ja poliisit olivat paikalla. Poliisi vei naiset mustaanmaijaan, ja väkijoukko alkoi hajaantua. En nähnyt kollegaani missään. Missä on Jessica?

Kuvaaja Oscar Romero oli kohta vieressäni hiestä märkänä. Hän oli tehnyt rankan työn: kuvannut mitä ympärillä tapahtui. Harjoittanut siis ammattiaan.

Mielenosoittajia kadulla.
Mielenosoitukset keskellä Havannaa eivät ole yleisiä.

Meiltä pyydettiin paperit, jotka olivat kunnossa. Meillä oli Kuuban valtion lupa työskennellä journalisteina ja kuvata julkisilla paikoilla. Poliisi vain ei uskonut.

Meidät vietiin pienelle poliisiasemalle, missä kohtelu oli tylyä, vaikkakin fyysistä koskemattomuuttamme kunnioittava. Pian meidät vietiin toiselle poliisiasemalle, ja sama kylmä kohtelu jatkui. Meitä kuljettanut poliisi kieltäytyi kertomasta nimeään tai puhumasta puhelimessa Kuuban ulkoministeriön pressiosaston edustajan kanssa, jolle soitimme.

Sellainen saa tuntemaan itsensä pieneksi ja avuttomaksi. Etenkin poliisien edessä.

Yhtäkkiä kohtelu muuttui tyystin. Poliiseista tuli kohteliaita, jopa anteeksipyytäviä. Maahanmuuttoviraston edustajaksi itsensä esitellyt mies toi meille takaisin paperimme, pyysi anteeksi ja sanoi, että olemme vapaita lähtemään. Mitä oli tapahtunut? Sitäkään emme saa koskaan tietää. Ehdimme olla poliisin käsissä nelisenkymmentä minuuttia.

Kuulimme lähestyvän väkijoukon keskeltä hallituksen vastaisia iskulauseita – sellaisia, joita Kuubassa ei kuule ja joita siellä ei sallita.

Jaana Kanninen

Kollegani Jessica Stolzmann oli otettu kiinni ennen meitä. Hänet pakotettiin väkijoukon keskellä poliisiautoon. Häntä oli kuulusteltu tovi, palautettu omaisuus – myös kuvattu materiaali – ja päästetty lähtemään. Hänen kokemuksensa oli selvästi kovempi kuin meidän.

Olen nähnyt yhden jos sun toisenkin mielenosoituksen Latinalaisen Amerikan eri maissa, ja niissä otteet ovat olleet todella väkivaltaiset. Kyynelkaasua, vesitykkejä, kumiluoteja, poliisin erikoisjoukkoja pamppuineen ja kilpineen. Latinalaisen Amerikan väkivaltakoneistolla on pitkä ja synkkä historia.

Mutta meitä ei edes uhattu väkivallalla. Miksi meidät sitten vietiin poliisiasemalle, vaikka olimme vain tehneet sitä työtä, jota tekemään meidät oli Kuubaan lähetetty ja siellä vastaanotettu?

Ainoa johtopäätös on, että meitä haluttiin pelotella, säikytellä, vaikuttaa työmme sisältöön. Ehkä hiljentää meidät, saada vaikenemaan siitä, mitä olimme juuri nähneet.

Sellaiset vaikutusyritykset valuvat kuitenkin kuin vesi hanhen selästä, tulivat ne miltä suunnalta tahansa, missä päin maailmaa tahansa. Meidän tehtävämmehän on kertoa, mitä näemme ja koemme!

Niin, ja tämä viesti menköön myös Kuuban viranomaisille, kun he lukevat tämän kirjoituksen: toivottavasti päästätte meidät jatkossakin raportoimaan upean saarivaltionne tapahtumista!