1. yle.fi
  2. Uutiset

Apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki: Fastholman huvila purettiin vastoin ohjeitani

Helsingin kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimea johtava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki on pettynyt tilakeskuksen tapaan toimia Fastholman huvilan purkamisessa. Sinnemäki sanoo, että tilakeskus ei informoinut häntä ennen huvilan purkamista. Sinnemäki aikoo käydä koko prosessin läpi sekä tilakeskuksen että kiinteistoviraston kanssa.

Kotimaan uutiset
Fastholman huvila Helsingin Herttoniemessä.
Fastholman huvila Helsingin Herttoniemessä.Juha Kivioja / Yle

Helsingin kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimea johtava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki on pettynyt tilakeskuksen tapaan toimia Fastholman huvilan purkamisessa.

– Oli yllättävää, että tilakeskus meni eilen purkamaan Fastholman huvilan, koska viime viikolla käytyjen keskustelujen pohjalta olin jäänyt sellaiseen käsitykseen, että meillä on yhteinen näkemys tilakeskuksen kanssa siitä, että asialla ei ole kiire ja valtaustilannetta ei kannata hoitaa hötkyillen, kertoo Sinnemäki.

Työmatkalta tavoitettu Sinnemäki sanoo Yle Helsingille, että tilakeskus ei informoinut häntä ennen kuin se päätti lopullisesti purkaa Fastholman huvilan. Purkutuomiolla ei siis ollut Sinnemäen siunausta.

– Oletin, että jos tällaisia aikeita olisi, niin minua kyllä asiasta informoitaisiin. Tilakeskus toimi täysin toisin kuin mitä olin odottanut.

Sinnemäki ei osaa sanoa, mistä johtuu, että virkamiehet ovat nähneet tilanteen niin, että heillä olisi asiassa täydet toimivaltuudet. Sinnemäelle on jälkikäteen tilakeskuksen puolelta todettu, että tilakeskus on toiminut tilanteessa olemassa olevien ohjeiden mukaan. Sinnemäki näkee kuitenkin ainakin yhden kohdan ohjeissa, jota ei hänen mukaansa ole noudatettu.

– Tällaisessa tapauksessa olisi syytä käydä läpi, onko siellä mahdollisesti hyväkuntoisia osia irrotettavana ja säilytettävänä, ja näin ei käsittääkseni ole tapahtunut.

Sinnemäki aikoo käydä koko prosessin läpi sekä tilakeskuksen että kiinteistöviraston kanssa.

– Käymme yhdessä ensi viikon maanantaina läpi, että miksi näin on toimittu ja mihin ohjeisiin se on perustunut. Lisäksi pitää selvittää, että miksi on syntynyt näin eri käsitykset siitä miten toimitaan. Tällaista tilannetta ei saa syntyä enää uudelleen, toteaa Sinnemäki.

Herttoniemessä sijaitseva yli sata vuotias Fastholman huvila tyhjennettiin eilen talonvaltaajista. Helsingin kaupungin tilakeskus jyräsi rakennuksen saman tien maan tasalle. Kaupunki oli todennut rakennuksen niin huonokuntoiseksi, ettei sitä kannattanut enää korjata.

Lue seuraavaksi