1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pronssinen Kaunis Veera koristamaan Lappeenrannan keskustaa

Yksityisellä rahoituksella toteutettava kolmimetrinen pronssiveistos pystytetään Kauppakadulle kesällä 2016. Veistoksen valmistaa kotkalainen kuvanveistäjä Markku Hirvelä.

Kuva: Yle Iida Rauhalammi

Kolmimetrinen Kaunis Veera nousee reilun vuoden päästä Lappeenrannan keskustaan. Veistos pystytetään Kauppakadulle, Raatihuoneen edustalle kesällä 2016. Patsas valmistetaan yksityisen rahoituksen turvin.

Liikemies Ossi Vilhu rahoittaa teoksen, jonka on suunnitellut ja valmistaa kotkalainen kuvanveistäjä Markku Hirvelä. Valmistuttuaan veistos siirtyy Lappeenrannan kaupungin omistukseen. Taideteoksen kustannusarvio on noin 100 000 euroa. Kaupungin osuudeksi jää katutilan ja perustusten järjesteleminen veistosta varten sekä teoksen kunnossapito ja puhdistaminen.

Kaunis Veera -veistoksen materiaalina käytetään pronssia ja terästä. Veistoksen aihe liittyy Kaunis Veera eli Balladi Saimaalta -elokuvaan vuodelta 1950.

Hanketta valmistelevat Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan taidemuseo sekä Taiteen edistämiskeskus. Asiantuntijoina taideteoksen hankinnassa ovat toimineet läänintaiteilija Outi Turpeinen ja Etelä-Karjalan taidemuseon kokoelmaintendentti Leena Räty.

Saimaa-imagon vahvistamista

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan Kauniin veeran tavoitteena on parantaa keskikaupungin viihtyisyyttä sekä samalla vahvistaa Lappeenrannan imagoa Saimaan rantakaupunkina. Veistoksesta toivotaan matkailunähtävyyttä, jota tullaan ihastelemaan ja valokuvaamaan kauempaakin. Veera sopii myös ylioppilaiden lakitettavaksi vappuna.

– Taideteoksen lahjoittaminen kaupungin keskeiselle paikalle on mielestäni valtakunnallisestikin merkittävä kulttuuriteko, Jarva toteaa.

Taideteoksen mesenaatti Ossi Vilhu on lappeenrantalainen yrittäjä, kiinteistösijoittaja ja Assi Group Oy:n toimitusjohtaja, jonka yrittäjäura alkoi jo 1970-luvulla.  Vilhu on muun muassa palkittu vuonna 2006 Vuoden yritysjohtajana.

Vilhu on jo vuosia harkinnut näyttävän naisveistoksen hankkimista Lappeenrannan Havis Amandaksi.

– Toiveenani on, että Lappeenranta kohoaa maakunnan pääkaupunkina todelliseksi Kaakkois-Suomen kasvukeskukseksi. Mielestäni kunkin aikakauden ihmisillä on velvollisuus kehittää kaupunkikuvaa ja uskon, että kuvanveistäjä Markku Hirvelän suunnittelema Kaunis Veera -veistos välittää rohkeutta ja elämäniloa ympäristöönsä, Vilhu sanoo.

Harvinainen lahjoitus

Läänintaiteilija Outi Turpeisen mielestä uusi veistos lisää Lappeenrannan kaupunkimiljöön viihtyisyyttä, kun vanha tarina liitetään luontevasti kaupunkikuvaan. Läänintaiteilija toivoo, että veistos innoittaa myös muita yksityisiä julkisen taiteen tukemiseen.

– Viime aikoina on ollut harvinaista, että yksityinen taho lahjoittaa nykykuvanveistoa kaupungille. On hienoa saada kaunista veistotaidetta kaupungin keskustaan. Myös veistoksen aihe on poikkeuksellinen rajakaupungissa, jossa monet julkiset veistokset liittyvät sen puolustukseen., Turpeinen luonnehtii. 

Kotkalainen kuvanveistäjä Markku Hirvelä on pitänyt näyttelyitä 1980-luvulta lähtien. Hirvelä on tehnyt monia julkisen taiteen veistoksia. Hirvelän ehkä kuuluisin teos on Kotkan veistobulevardilla oleva Yökulkijat. Hirvelä on toiminut pitkään kuvanveiston opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa.

Luontevaa itsetuntoa

Hirvelän mukaan Kaunis Veera nähdään Lappeenrantaan tulevassa veistoksessa herkkää nuoruutta ja luontevaa itsetuntoa ilmentävänä hahmona.

– Olen halunnut saada vartalon liikkeellä nuoruuden elävyyden ja tuulen tunnulla hetkellisyyden vaikutelmaa Veeran pronssihahmoon. Käsiaiheen kiillotetulla teräspinnalla haluan kuvata veden läheisyyden tuntua. Kiillotettu teräs peilaa henkilöhahmoa ja antaa sille valoa kuin veden äärellä. Sydämen muodon mieleen tuovilla lumpeenlehtiaiheilla ja käden muodolla olen tavoitellut runollisuutta ja Kaunis Veera -tarinan romanttista tunnelmaa. Käden alapuoliset teräsmuodot voi nähdä vedenalaisena liikkeenä tai tunteen pyörteinä, Hirvelä kuvailee.