Aamuäreitä karhuja hortoilee luonnossa – tyly herätys kesken unien

Kevät on useita viikkoja etuajassa. Märkä talvi on ollut karhuille, siileille ja käärmeille vaikea.

Kotimaa
Karhu vilvoittelee vedessä.
Sergei Chirikov / EPA

Nopean kevään etenemisen huomaa parhaiten linnuista. Monet linnut ovat nimittäin palanneet maisemiin useita viikkoja normaalia aikaisemmin.

– Pöllöt olivat aktiivisesti soitimella jo helmikuun lopulla. Normaalisti tuo tapahtuu maaliskuun puolella.Kahlaajalinnut taivaanvuohi ja lehtokurppa ihmetyttävät, sillä ne ovat huhtikuun vaihteen lajeja. Molemmat on nähty jo ennen maaliskuun puoliväliä, summaa luontotutkija Urpo Koponen.

Muita aikaisia muuttajia ovat niittykirviset, uuttukyyhkyt, mustavarikset, kottaraiset ja kiurut. Käpylinnuilla on ensimmäinen poikue jo lennossa, sillä ne pesivät tänä vuonna jo helmikuun alussa.

Käärmeetkin ovat kaivautumassa esiin koloistaan normaalia aikaisemmin.

– Varsinais-Suomesta otettiin viime viikolla yhteyttä, että onko kyykäärme tavaton näky maaliskuun alussa. Se on aivan tavatonta. Vaikka olisi kuinka aikainen kevät, kyyt havaitaan esimerkiksi Kotkassa vasta 25. päivän jälkeen, Koponen hämmästelee.

Vettä tupaan

Varhaisesta keväästä on myös haittaa metsäneläimille silloin, kun talvi on ollut kostea.

– Viime talvi oli niukkaluminen, mutta kuiva. Karhut ja käärmeet pärjäsivät silloin hyvin ja saivat rauhassa nukkua talviunta ja horrostaa.

Tänä talvena on tullut vettä tupaan, jolloin talviunet ovat jääneet kesken.

– On valtava ongelma karhuille, siilille ja käärmeille, kun vettä tulee pesään. Ärtyneitä, kesken talviunensa päättäneitä yksilöitä saattaa hortoilla siellä sun täällä. Nyt pitää olla valpas tuolla luonnossa.

Takatalvea ei ole ainakaan toistaiseksi näkyvissä. Sääennusteen mukaan kelit pysyvät kaksi viikkoa eteenpäin selvästi plussalla.