1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japani torjui norjalaisen valaanlihan – liikaa ympäristömyrkkyjä

Norjasta Japaniin tuodussa lahtivalaiden lihassa oli hyönteismyrkkyjä, jotka on Suomessa kielletty kokonaan jo 40 vuotta sitten.

Ulkomaat

Japani on tuhonnut Norjasta tuotua valaanlihaa, kun kokeet osoittivat sen sisältävän kaksi kertaa sallitun määrän hyönteismyrkkyjä, jotka ovat vaarallisia myös ihmisen terveydelle.

Lihan myrkyllisyydestä kertoivat ensin läntiset ympäristönsuojelujärjestöt. Japanin terveysministeriöstä korostetaan, että Japani itsekin testaa lihaerät huolellisesti, koska valaanlihaan usein kerääntyy ympäristömyrkkyjä.

Norjasta alkukuussa tuodussa lahtivalaiden lihassa oli ohjearvot ylittäviä määriä muun muassa aldriinia ja dieldriiniä sekä klordaania. Suomessa kaikki kolme ainetta kiellettiin vuonna 1972.

Norjan elintarvikeviranomaisten mukaan Norjassa tehdyissä testeissä ei havaittu liian korkeita myrkkypitoisuuksia.

Valaanliha ei maistu norjalaisille eikä japanilaisille

Japanilaisten testitulokset eivät ole lopettaneet valaanlihan tuontia tai vähentäneet sitä. Terveysministeriön edustajat mukaan tuonti on lisääntynyt viime vuosina. Määriä hän ei kuitenkaan kertonut.

Epäselvää on, mitä Japani tekee tuodulla valaanlihalla, sillä romahtaneen kysynnän vuoksi varastot ovat täynnä myös itse pyydettyjen valaiden lihaa.

Myös Norjassa kysyntä on ollut viime vuodet laskussa, kertovat ympäristöjärjestöt Environmental Investigation Agency EIA ja Animal Welfare Institute AWI, jotka ensimmäisinä tiedottivat ympäristömyrkkypitoisuuksista.

Tukeakseen kotimaan kysyntää ja löytääkseen uusia vientimarkkinoita sekä Norjan hallitus että valasteollisuus tukevat uusien tuotteiden tutkimusta, kehitystä ja markkinointia, järjestöt kertovat tiedotteessaan.

Tällä kaudella Japani ei valasta

Japani kiertää kansainvälistä valaanpyyntikieltoa kutsumalla pyyntiään tieteelliseksi. Liha kuitenkin päätyy kauppoihin, ravintoloihin ja yhä enemmän myös varastoihin odottamaan sitä, että ruokailijat saataisiin taas kiinnostumaan.

Japani perui vuosien 2014–2015 Tyynenmeren valaanpyyntikauden pyyntimatkat ensi kertaa lähes 30 vuoteen, kun YK:n tuomioistuin katsoi Japanin naamioineen kaupallisen pyynnin tieteelliseksi. Atlantille alukset lähtivät vain laskemaan valaiden määrää ja keräämään veteen irronneita näytteitä niiden nahasta.

Norja ja Islanti myöntävät kaupallisia valaanpyyntilupia kansainvälisistä vastalauseista huolimatta. EU:n alueelle valaanlihan tuonti on kiellettyä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi