Seurakunnat kosiskelevat vihkipareja ja kastettavia erikoisilla paikoilla – Lahdessa tarjotaan kakkukahvit päälle

Kun kirkosta eroaminen on kasvussa ja sitoutumisinto laskussa, houkuttelevat seurakunnat vihille tarjoamalla erikoisia vihkipaikkoja ja -seremonioita. Avioliiton satamaan voi purjehtia seurakunnan järjestämänä niin rokkifestareilla, huvipuistossa kuin järven rannallakin.

Kotimaa
Vihkisormukset naisen ja miehen sormissa.
Yle

Kirkollisvihkimisten määrä on laskenut. Seurakunnat ovat madaltaneet kynnystä avioliiton solmimiseen tuomalla vihkitilaisuuden pois kirkosta.

Toukokuussa Kouvolassa järjestetään huvipuistohäät, Turussa pappi vihki toissakesänä pareja rokkifestivaalin lavalla ja Helsingissä häitä vietettiin muutama vuosi sitten parkkihallissa drive in -tapahtumassa. Monet seurakunnat järjestävät myös joukkovihkimisiä – esimerkiksi Helsingissä, Kampin kappelissa vihittiin kymmenen avioparia ystävänpäivän vihkitapahtumassa.

Toukokuussa Lahden seurakunnat tarjoavat mahdollisuuden valmiiseen vihkitilaisuuteen Vesijärven rannalla. Pareilla on mahdollisuus vihkiytyä vaikkapa auringonlaskun aikaan, ja seurakunta tarjoaa jopa kakkukahvit hääseurueelle.

Lahdessa kirkkovihkimisten määrä on laskenut. Se on suoraa seurausta kirkosta eroamisesta. Avioliitto on jonkinlaisessa kriisissä, sanoo nuorten aikuisten pappi Sonja Turunen Lahden seurakuntayhtymästä.

– Ehkä sitoutuminen on tänä päivänä se ongelma. Avoliitot hajoavat vielä useammin kuin avioliitot. Kun huuma on haihtunut, niin vaihdetaan seuraavaan ihmiseen. Tilaisuudella halutaan muistuttaa, että sitoutuminen on kaunis asia ja parhaimmillaan elämän kestävä turva, Turunen muistuttaa.

Trendinä yksilölliset häät

Lahtelaispapin mukaan vihkimistilaisuuksiin halutaan tällä hetkellä jotakin yksilöllistä. Kirkon kriisistä ei tilaisuudessa Turusen mukaan ole kyse.

Rannalla vihkiytyminen pienimuotoisesti on hänen mukaansa matalan kynnyksen tapa mennä naimisiin, mutta tarjoaa myös erilaiset puitteet normaalin alttarille astelun sijaan.

Tilaisuudella halutaan muistuttaa, että sitoutuminen on kaunis asia ja parhaimmillaan elämän kestävä turva.

Sonja Turunen

– Ajattelin, että moni morsian varmasti haluaa mennä rannalla alkuillasta naimisiin. Kirkkohäät mielletään helposti isoiksi häiksi.

– Jos on ollut pitkään suhteessa, niin tämä on helppo tapa virallistaa yhteinen elämä. Samalla tämä sopii niille, jotka haluavat jotakin vähän erikoista, Turunen pohtii.

Oma tapahtuma kastamattomille lapsille

Viime vuonna Lahdessa pappina aloittanut Turunen on keskustellut paikallisten nuorten aikuisten kanssa heidän toiveistaan kirkon toimintaan liittyen.

– Kirkon murros tekee sen, että ihmiset miettivät itse, antaako kirkko heille jotakin. Kirkkoon ei kuuluta sen takia, että niin kuuluu olla. Monenlaista uutta täytyy keksiä, Turunen pohtii.

Joukkokastajaiset ovat seurakunnissa vihkitapahtumia uudempaa toimintaa, kerrotaan Kirkon tiedotuskeskuksesta. Huhtikuussa Lahden Ristinkirkossa järjestetään ensimmäistä kertaa kastejuhla alle 15-vuotiaille kirkkoon kuulumattomille.

Seurakunta huolehtii tilaisuuden järjestelyistä kastepukua myöten. Myös kasteiden määrän laskuun vaikuttaa kirkosta eroaminen.

– Jotkut myös ajattelevat, että lapsi saa valita itse vanhempana, haluaako kuulua kirkkoon vai ei. Toinen syy on kummipula: ihmisillä on yhä vähemmän kirkkoon kuuluvia ystäviä, sillä ihmiset eroavat kirkosta.