1. yle.fi
  2. Uutiset

Ely-keskus ei luota Maan ystävien uraanimittauksiin Huittisissa

Varsinais-Suomen ely-keskus tutkii, onko Huittisten Jokisivun kaivokselta päässyt tavallista enemmän uraania vesistöön. Maan ystävät on tehnyt kaivoksen lähellä Loimijoessa

luonto
Kuorma-auto tulee kaivostunnelista Huittisissa.
Tapio Termonen / Yle

Varsinais-Suomen ely-keskus tutkii väitteet Huittisten Jokisivun kaivoksen uraanipäästöistä.

Ympäristöaktivistien järjestön Maan ystävien marraskuisten mittausten mukaan Dragon Miningin kultakaivoksesta olisi päässyt tavanomaista enemmän uraania vesistöön.

Ylitarkastaja Petri Hiltunen sanoo, että ely-keskus on pyytänyt Dragon Miningia kertomaan oman käsityksensä asiasta.

– Uraaniin liittyviä päästöjä ei ole aiemmin selvitetty eikä tällaisia ongelmia ole ollut. Typpikuormitus on ollut isompi ongelma, Hiltunen sanoo.

Ei huolta ihmisille

Hiltusen mukaan Maan ystävien mittaama 20 mikrogrammaa uraania jokiveden litraa kohti on tavallista jokivesinäytettä isompi määrä, joskaan se ei ylitä vielä talousveden raja-arvoja. Hän arvioi, että määrä ei aiheuta huolta ihmisille tai ympäristölle.

Viranomaisina emme voi luottaa yhdistyksen ottamiin näytteisiin.

Ylitarkastaja Petri Hiltunen

– Viranomaisina emme voi luottaa yhdistyksen ottamiin näytteisiin. Jotta niihin voisi luottaa, selvitysten pitäisi olla riippumattomien ja asiantuntevien näytteenottajien ottamia. Suunnittelemme ottavamme omana työnämme vastaavat näytteet samoista paikoista, Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan kaivoksille parisen vuotta sitten teetetyissä stressitesteissä Jokisivun kaivoksenkin osalta suositeltiin uraanipäästöjen tarkkailua.

– Kun nyt kaivoksen tarkkailuohjelma on muutenkin päivitettävänä, uraani luultavasti lisätään seurattavien haitta-aineiden joukkoon, ylitarkastaja arvioi.

Lue seuraavaksi