1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Liikemies rahoittaa Suomen mittavimman yksityisrahoitteisen taideteoksen

Liikemies Ossi Vilhu rahoittaa Lappeenrannan keskustaan tulevan kolme metriä korkean Kaunis Veera -veistoksen. Teoksen toteuttaa kuvanveistäjä Markku Hirvelä. Yksityiset lahjoitukset kaupungille ovat harvinaisia.

Kaunis Veera -veistos pystytetään kesällä 2016. Kuva: Iida Rauhalammi/Yle

Liikemies Ossi Vilhu rahoittaa Lappeenrannan keskustaan pystytettävän Kaunis Veera -patsaan, jonka toteuttaa kuvanveistäjä Markku Hirvelä. Hanketta valmistelevat Lappeenrannan kaupunki, Etelä-Karjalan taidemuseo sekä Taiteen edistämiskeskus. Näin suuret yksityisrahoitteiset julkiset teokset ovat harvinaisia.

Julkisella taiteella vaikutetaan pysyvästi kaupunkuvaan

Lappeenrannan keskustaan pääkadulle nouseva kolmemetrinen patsas muuttaa merkittävästi kaupunkikuvaa. Kaupunki kaavailee patsaasta matkailunähtävyyttä, jota tullaan katsomaan kauempaakin. Ylioppilaiden toivotaan ottavan perinteeksi patsaan lakittamisen vappuna.

Liikemies Ossi Vilhu sekä kuvanveistäjä Markku Hirvelä.

Teos pystytetään Kauppakadulle Raatihuoneen edustalle kesällä 2016. Liikemies Ossi Vilhu on jo usean vuoden ajan harkinnut näkyvän naisveistoksen "Lappeenrannan Havis Amandan" rahoittamista.

–  Olen yrittäjänä kiertänyt paljon maailmaa ja Lappeenrannasta on vuosien mittaan kehittynyt yhä tärkeämpi osa minua. Haluan lisätä kaupungin viihtyisyyttä ja elinvoimaa. Siitä tämä kaikki kumpuaa, kertoo Vilhu.

Teos siirtyy valmistuttuaan Lappeenrannan kaupungin omistukseen, jolloin kaupunki vastaa jatkossa huolto- ja kunnossapitokustannuksista. Itse taideteoksen kustannusarvio on noin 100 000 euroa. Liikemies Vilhulla on rahasummaan selkeä mielipide.

– Se antaa minulle enemmän kuin ottaa.

Yksityiset rahoittajat harvinaisia

Julkisen taiteen mesenoiminen ei ole kovinkaan yleistä. Läänintaiteilija Outi Turpeinen sanoo, että erityisesti nykykuvanveistolahjoitusten tekeminen kaupungille on harvinaista. Myös veistoksen aihe on poikkeuksellinen Lappeenrannassa, jossa monet julkiset veistokset ovat sota-aiheisia. Turpeinen toivoo Vilhun esimerkin innostavan muitakin yksityishenkilöitä mesenoimaan julkista taidetta.

– Prosenttiperiaatteesta johtuen tällä hetkellä Suomessa on suunnitteilla aika paljon julkista taidetta mutta näin mittavasta yksityisrahoitteisesta teoksesta en ole kuullut. Toiveena on, että tämä toimii esimerkkinä ja innostaa muitakin mesenaatteja, sanoo Turpeinen.

Kuvanveistäjän herkkutehtävä

Kuvanveistäjä Markku Hirvelä valikoitui kymmenen eri taiteilijan joukosta. Kotkalainen Hirvelä on tehnyt monia julkisen taiteen veistoksia ja toiminut opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa (nykyinen Aalto-yliopisto). Läänintaiteilija Outi Turpeisen mukaan taiteilijavalinta on julkisissa teoksissa haastavaa.

– Tämän mittaluokan teosta ei kuka tahansa vastavalmistunut taiteilija voi tehdä. Hirvelällä on pitkä kokemus ja hän on hyvin taitava figuratiivinen veistäjä, sanoo Turpeinen.

Markku Hirvelän mukaan taiteilijalle julkisen teoksen toteuttaminen on palkitsevaa eikä kaupungin keskustaan tulevan teoksen tekeminen aiheuta paineita.

– Tämä on herkkutehtävä ja tuntuu todella upealta. Ison teoksen tekemiseen sanon: No stress.