Virus levisi Facebookista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tietoverkkoon

Potilastiedot eivät olleet vaarassa. Tiedostoja salanneesta haitakkeesta päästiin eroon tiistaina.

Kotimaa
Tyksin T-sairaala
Tyksin T-sairaala. Arkistokuva.Dmitri Volgin / Yle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tietoverkossa havaittiin virus viime perjantaina ja uudestaan maanantaina. Virus oli päässyt tietoverkkoon yhdeltä tietokoneelta, jolla oli käytetty Facebookia Internet Explorer -selaimella, kertoo tietohallintoylilääkäri Pirkko Kortekangas.

– Facebookin käyttö Explorerilla on nyt estetty. Explorerilla on haavoittuvuus tämän kaltaisten virusten kohdalla, mutta emme voi luopua siitä, koska osa järjestelmistämme toimii ainoastaan sillä, hän sanoo.

Ongelma koski levyaluetta, jolla ei ole esimerkiksi potilastietoja. Virus vahingoitti kutsukirjepohjia, jonka vuoksi kutsukirjeitä ei voitu lähettää useaan tuntiin perjantaina ja vajaaseen tuntiin tiistaina. Kaikkiaan virus saastutti noin 20 000 - 30 000 tiedostoa.

– Tällä kertaa selvittiin potilashoidon näkökulmasta vain kutsukirjeiden lähettämisen viivästymisellä, eivätkä potilastiedot olleet vaarassa, Kortekangas sanoo.

Koneisiin iskenyttä haittaohjelmatyyppiä liikkuu mailmalla runsaasti. Se salaa tiedostoja sekä saastuneen koneen paikallisilla levyasemilla että siihen kytkeytyneillä verkkolevyasemilla. Ohjelma vaatii maksua salauksen purkuavainten toimittamisesta. Sairaanhoitopiiri ei maksanut salauksen purkamisesta.

Virus saatiin torjuttua tiistaina. Vahingoittuneet tiedostot on korvattu varmuuskopioilla.