1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sulamisvedet virtaavat nyt poikkeuksellisen varhain ja vilkkaasti

Lumien sulaminen on saanut ojat ja purot virtaamaan vuolaina jopa kuukautta normaalia aiemmin. Myös isommissa joissa virtaamat ovat kasvussa, mutta pahoja tulvia ei ole odotettavissa.

Kotimaan uutiset
Kymijoki virtaa voimalla.
Yle / Antti Kolppo

Auringon porotus ja vesisateet lauhan talven jälkeen ovat alkaneet tehdä tehtävänsä lumihangille. Lumien sulaminen onkin saanut vedet virtaamaan maastosta ojiin, puroihin ja edelleen jokiin.

ELY-keskukset mittaavat veden valumia mittapadoilla, joita koko maassa on noin sata. Kymenlaaksossa niitä on kaksi, Kouvolassa ja Virolahdella. Ne kertovat, että vetta virtaa nyt paljon, jopa kymmenkertainen määrä verrattuna normaaliin maaliskuuhun.

– Vettä on nyt runsaasti liikkeellä, normaalisti tällaisia määriä mitataan meillä huhtikuussa, kertoo hydrobiologi Pekka Vähänäkki Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Haihtuminen pienentää tulvariskiä

Sulamisvedet ovat nyt liikkeellä noin kuukautta aiemmin kuin tavallisesti. Parhaiten tilanteen näkee metsäojissa ja puroissa, joissa vettä on todella paljon. Myös isompien jokien vesimäärät ovat kasvussa. Vettä on alkanut myös työntyä alaville pelloille. Massiivisiin vedenpaisumuksiin ei kuitenkaan uskota, siitä pitävät huolen aurinko, yöpakkaset ja tuuli.

– Kosteutta haihtuu nyt niin paljon, että pahimmilta tulvilta vältytään, uskoo hydrobiologi Vähänäkki.

Jäät alkavat haurastua

Vesien runsas valuminen näkyy myös järvissä. Vedenpinnat ovat alkaneet hiljalleen nousta. Veden virtaaminen heikentää myös jäitä. Etenkin ojien ja jokien suilla jää hupenee nyt kovaa vauhtia.

– Viimeksi tiistaina kävimme kierroksella mittamassa jäiden paksuuksia. Teräsjäätä järvillä on vielä riittävästi, mutta ojien ja jokien suissa sulamisen havaitsee selvästi. Virtapaikkoihin menemistä kannattaa jo välttää, Vähänäkki painottaa.

Lue seuraavaksi