Alttarilla morsiamensa tavannut Olli Laine: Uskon järjestettyihin avioliittoihin

Lahtelaislähtöinen pariskunta uskoi onnensa asiantuntijoiden käsiin. Järjestetty liitto on kuukausienkin jälkeen kasassa. Olli Laine suosittelisi metodia ystävilleenkin.

viihde
Miia Ezen ja Olli Laine
Olli Laine

– Alkujaan se oli todella absurdi ajatus, että mennään heti naimisiin. Hirveästi ei edes osannut jännittää, kun ei tiennyt, mitä on tulossa, kuvailee alttarilla vaimonsa ensi kertaa tavannut Olli Laine.

Laine haki reilu vuosi sitten Avan Ensiftreffit alttarilla -ohjelmaan. Yksityiskohtaisten ja kattavien haastattelujen jälkeen lahtelaistaustainen mies päätyi naimisiin nuorena samalla alueella Lahdessa asuneen Miia Ezenin kanssa.

Asiantuntijat tenttasivat Laineelta ja Ezeniltä laajasti mieltymyksiä ja elämänarvoja. Viime kesänä pari tapasi ja he saivat toisensa.

Esimerkiksi treffipalveluissa kiinnitetään liikaa huomiota ulkonäköön, vaikka hakemuksiin pystyisi sanailemaan vaikka kuinka paljon itsestään.

Olli Laine

Nyt pariskunta asuu pääkaupunkiseudulla yhteisen katon alla. Laine olisi valmis lähettämään parhaan kaverinsakin järjestettyyn avioliittoon, niin hyvin se on toiminut

– Kyllä mä uskon tuohon juttuun. Se voi toimia. Olen lukenut tutkimuksia jonkin verran ja joitain lopputöitäkin tehnyt koulun puolesta. On jäänyt sellainen haju, että joku tieteellinen perä tässä on.

Se, että vaimokokelas oli käynyt tiukan seulan läpi ennen alttarilla astelemista, poisti riskejä ja epäonnistumisen uhkaa, Laine tuumaa.

– Esimerkiksi treffipalveluissa kiinnitetään liikaa huomiota ulkonäköön, vaikka hakemuksiin pystyisi sanailemaan vaikka kuinka paljon itsestään ja mielenkiinnon kohteistaan. Ihmiset eivät kiinnitä näihin asioihin niin paljon huomiota kuin pitäisi, jos haluaa löytää kestävän parisuhteen.

Arvot ja elämäntilanteet avainosassa

Hääjuhlan jälkeen pari muutti saman katon alle viideksi viikoksi. Alku tuntui kovin hektiseltä, sanoo Laine.

– Ajatuksissa ei kerennyt mukaan, eikä ehtinyt reagoida, kun ei ollut vastaavassa tilanteessa aiemmin ollut. Tuollaisessa tilanteessa on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, voiko se toimia pidemmällä aikavälillä. Viisi viikkoa parisuhteessa on lyhyt aika.

Se, että on suurin piirtein samassa elämäntilanteessa, on aika tärkeä perusta.

Olli Laine

Viiden viikon jälkeen pari suunnitteli muuttavansa erilleen, mutta päätyi nopeasti asumaan jälleen yhteiseen osoitteeseen. Yhteinen aika olisi muuten ollut kortilla erilaisten työaikojen takia.

– Meillä on samanlaiset arvot ja käsitys oikeasta ja väärästä. Se, että on suurin piirtein samassa elämäntilanteessa, on aika tärkeä perusta, jotta suhde voi kestää.

"Baarista on vaikea löytää parisuhdetta"

Parin etsintään on jokaisella oma tapansa. Laine kuitenkin vinkkaa, että kannattaa ensin selventää itselleen, mitä haluaa.

– Baarista on vaikea löytää parisuhdetta. Siellä kiinnitetään liikaa huomiota ulosantiin, olemukseen ja pukeutumiseen, ennen kuin pääsee edes juttelemaan toisen kanssa.

Seuranhakupalveluissa tilannetta voi arvioida eri tavalla ennaakoon, jo ennen treffejä, Laine pohtii.

– Ehkä siinä on erilainen tarkoitusperäkin, kun lähtee touhuun tuollaisen palvelun kautta.

Lahtelainen nuori mies ei välittänyt tv-kameroista. Kameroihin tottui nopeasti, eikä Laine antanut ulkopuolisten mielipiteiden vaikuttaa omaan elämiseensä. Asiantuntijat hoitivat hommansa ja pari tulee hyvin toimeen, sai mies todeta. He täydentävät toisiaan.

– Suhtaudumme asioihin vähän eri tavalla, Miia on vähän tiukempi ja minä vähän rennompi. Jos olisi kaksi rentoa tai kaksi tiukkaa tyyppiä, niin siitä ei välttämättä tulisi mitään.