1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Krimin valtaus käynnisti pakotteiden vuoden

EU:n ja Yhdysvaltain sanktiolista on pidentynyt kaiken aikaa.

Ukraina
Venäläinen laulaja Iosif Kobzon saapui konserttiinsa Donetskissa 27. lokakuuta 2014. Kobzon on myös EU:n pakotelistalla.
Venäläinen laulaja Iosif Kobzon saapui konserttiinsa Donetskissa 27. lokakuuta 2014. Kobzon on myös EU:n pakotelistalla.Alexander Ermochenko / EPA

Virkamiehet Brysselissä ja Washingtonissa ovat suoltaneet vuoden aikana tuhansia sivuja taustamateriaalia, jonka pohjalta poliitikot ovat langettaneet pakotteita ukrainalaisille ja venäläisille. Matkustuskielloista alkaneet vastatoimet ovat laajentuneet venäläisiin aseisiin ja pankkeihin sekä pysäyttäneet öljynporauksia Jäämerellä.

Neuvostoliiton hajottua ja Ukrainan itsenäistyttyä Krimin niemimaalle jäi Venäjän Mustanmeren laivastotukikohta. Sen hallinnasta tehtiin sopimus, joka on hiertänyt Venäjän ja Ukrainan välejä.

Helmikuun lopussa 2014 venäläissotilaat ottivat haltuunsa Krimillä sjaitsevat Simferopolin ja Sevastopolin lentoasemat. Konflikti kärjistyi, ja poliittinen kriisi paisui maailmanlaajuiseksi. Pakotevalmistelut alkoivat.

Maaliskuun 11. päivänä Krimin korkein neuvosto hyväksyi itsenäisyysjulistuksen tekstin. Viisi päivää myöhemmin järjestettiin kansanäänestys, jossa Krim liitettiin Venäjään.

EU:n ja Yhdysvaltain määräämät ensimmäiset ukrainalaisten ja venäläisten vastaiset pakotteet kielsivät viisumien myöntämisen joukolle yksityishenkilöitä. Ne myös jäädyttivät heidän Euroopaan ja Pohjois-Amerikkaan tekemiään pankkitalletuksia ja sijoituksia.

Krimin kauppasaartoa on kiristetty pikku hiljaa viime kesästä lähtien.

Koneturma laajensi uusille aloille

Pakotteita alettiin laajentaa useille aloillle heinäkuussa, kun Malaysia Airlinesin matkustajakone syöksyi maahan Itä-Ukrainassa. Turmassa kuoli 298 ihmistä.

Tutkimusten mukaan kone ammuttiin alas ohjuksella, mutta ampujasta on erimielisyyttä. Ukrainan armeija ja Venäjän tukemat separatistit syyttävät toisiaan.

Maahansyöksyn jälkeen EU ja Yhdysvallat asettivat sanktiotia Venäjän rahoitus- ja energiasektorille ja kielsivät asekaupan venäläisten kanssa.

Venäjä vastasi muun muassa ruoka-aineiden tuontikiellolla. Nämä vastapakotteet ovat rokottaneet varsinkin Suomea. Valion liikevaihdosta viidesosa tuli Venäjältä, ennen kuin meijerituotteiden kauppa sinne tyssäsi.

Grafiikka, aikajana.
Yle Uutisgrafiikka

Kokoukset peruttu, yhteistyötä pohditaan

EU:n omatkin toimet kirpaisivat suomalaisia jo varhaisessa vaiheessa. Suomelle tärkeä, valmisteluvaiheessa ollut sopimus viisumivapaudesta Venäjän ja EU:n välillä lensi viime vuoden keväällä paperikoriin.

Samalla Venäjä sai haudata toiveensa päästä talousjärjestö OECD:n ja kansainvälisen energiaviraston IEA:n jäseneksi. EU-maat, Yhdysvallat, Kanada ja Japani jäivät pois johtavien teollisuusmaiden G8-kokouksesta Sotshissa ja pitivät keskenään G7-tynkäkokouksen Brysselissä.

Parhaillaan EU pohtii Venäjän yhteistyöohjelmien tulevaisuutta.

Suunniteltu EU:n ja Venäjän välinen huippukokous on peruttu. EU on kieltänyt jäsenmaitaan järjestämästä myöskään kahdenkeskisiä huippukokouksia. Pienimuotoiset vierailut ja neuvottelut Venäjän johtajien kanssa toki sallitaan.

Matkustuskieltolistaa on jatkettu pikku hiljaa. Sillä on nyt 151 henkilöä ja 37 yritystä ja järjestöä.

Lue seuraavaksi