Kajaanin uusi sairaala tehdään yhteisöllisesti – "Työtä tulee riittämään kainuulaisille"

Kainuussa tehdään kerralla ainakin kaksi isoa liikettä. Kajaaniin rakennetaan uusi sairaala, johon yhdistetään perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja sosiaalihuolto. Noin 120 miljoonaa euroa maksavan sairaalan rakentaminen on myös uusinta uutta. Suunnittelu, rakennusvaihe ja jälkihuolto tehdään tavalla, jollaista ei ole aiemmin käytetty sairaalarakentamisessa Suomessa.

Kotimaa
Maire Ahopelto allekirjoittaa sairaalan urakkasopimuksia.
Jarmo Nuotio / Yle

Uuden sairaalan rakentaminen allianssina on jotain, mitä ei ole Suomessa aiemmin kokeiltu. Nyt ei ole perinteisesti maksajaa ja tekijää vaan kaikesta vastataan yhdessä. Vaikka sairaalarakentamisessa halutaan käyttää puuta mahdollisimman paljon, tärkein asia on syvemmällä. Uuden sairaalan rakentaminen Kajaaniin on välttämättömyys, sanoo Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

– Rakentaminen on välttämätöntä, sillä nykytiloista osa on käyttökiellossa, ja muutenkin tila on loppunut kesken. Me olemme joutuneet hajauttamaan toimintoja vuokratiloihin ympäri kaupunkia, ja sellainen tilanne ei voi jatkua loputtomiin.

Vaikka allianssina tehtävästä sairaalasta ei ole kustannusarviota piirustuksista puhumattakaan, tyhjältä pöydältä ei lähdetä liikkeelle, sanoo Ahopelto.

– Me olemme kartoittaneet tarpeita jo kolme vuotta, ja nyt viemme ne yhteiseen suunnittelupöytään. Tänne yhdistetään kajaanilainen terveyskeskustoiminta, Kainuun erikoissairaanhoito ja sosiaalihuolto. Integraatio on toiminut meillä jo 11 vuotta, mutta kyllä tästä tulee tehostettu kainuulainen sote-uudistus.

Allianssiurakka tuo osallistujille hyvää kutinaa

Sairaalarakentamisessa ei ole aiemmin käytetty allianssiurakkaa, joten Kainuu on samalla tienavaaja tälläkin saralla. Järjestettyyn tarjouskilpailuun osallistui neljä erilaista ryhmittymää, joista Kainuu valitsi Skanskan, Swecon ja Caverionin muodostaman ryhmittymän. Kainuun sote allekirjoitti tänään ryhmittymän kanssa allianssiurakan kehitysvaihetta koskevan sopimuksen, varsinaisesta rakentamisesta päätetään kesällä 2016.

Tähän saakka osapuolet on tunnettu eri nimillä, nyt ne unohdetaan.

Jari Törnqvist

Allianssiurakassa osapuolet, mukana myös tilaaja, eli Kainuun sote, muodostavat yhteisen organisaation, joka suunnittelee, rakentaa ja hoitaa koko urakan aina takuuhuoltoihin saakka. Osapuolet myös jakavat riskit sekä mahdolliset voitot. Allianssin projektijohtaja Jari Törnqvist Skanskasta toteaa odottavansa innolla urakkaa.

– Tähän saakka osapuolet on tunnettu eri nimillä, nyt ne unohdetaan. Tarkoituksena on yhdessä suunnitella ja toivottavasti myös toteuttaa kainuulaisille sairaala, jonka kainuulaiset haluavat ja tarvitsevat. Yhteisessä suunnittelupöydässä ovat kainuulaisten ideat ja kootut tarpeet, yhdessä haetaan niihin toimivat ratkaisut. Ratkaisuja myös testataan kokemusasiakkaiden kautta.

Kokemusasiakkaat ovat kainuulaisia isiä ja äitejä, nuoria ja vanhuksia, eli kainuulaiset pääsevät mukaan rakentamiseen alusta alkaen.

Työtä ja puuta

Urakan valuminen Kainuun ulkopuolelle on herättänyt työtä kaipaavassa maakunnassa isoja kysymyksiä. Skanskan Törnqvist rauhoittelee kainuulaisia, että työtä tulee riittämään niin kainuulaisille kuin lähialueidenkin tekijöille.

Ensin allianssiosapuolet kuitenkin istuvat alas. Suunnitteluvaihe kestää yli vuoden, eli rakentamisesta voidaan päättää aikaisintaan kesällä 2016. Nyt on koossa toiveita, ajatuksia ja vähän raamejakin. Tämä on mielenkiintoinen haaste, sanoo arkkitehti Heikki Laherma Sweco Architechista.

Ennen kaikkea tämä yhdessä suunnitteleminen ja tekeminen kutkuttaa.

Heikki Lahermo

– Ennen kaikkea tämä yhdessä suunnitteleminen ja tekeminen kutkuttaa. Periaatteessa tekniikka mahdollistaisi sairaalan ilman sairaalarakennusta mutta nyt tehdään myös seiniä hyödyntäen tekniikkaa niiden sisällä.

Laherman mukaan puun määrä rakentamisessa on vielä kysymysmerkki.

– Kaikkea siitä ei voi tehdä, mutta nyt selvitetään, miten paljon sitä voi hyödyntää. Sisustuksessa sitä käytetään aivan varmasti paljon jo siksikin, että tutkimusten mukaan puuaines on hyväksi toipumiselle.

Uusi Sairaala -projektin johtaja, ylilääkäri Jukka Juvonen nauratti allianssiin osallistuvia allekirjoituksen yhteydessä toteamalla, että tekniikka ja tarpeet kehittyvät niin kovalla vauhdilla, että sairaala on valmistuessaan jo valmiiksi vanha.