Perheneuvojien kysyntä kasvaa – Turussa jonot jopa kolme kuukautta

Perheneuvontaa sai viime vuonna 17 500 asiakasta koko maassa. Yleensä perheneuvojalle hakeudutaan kommunikaatio-ongelmien, eroasioiden tai uskottomuuden vuoksi.

Kotimaa
Miehen ja naisen varjot vierekkäisillä seinillä.
Arja Lento / Yle

Kirkon perheneuvonnan kysyntä kasvaa. Koko Suomessa kirkon perheneuvontaan tukeutui viime vuonna 17 500 asiakasta, mikä on tuhat asiakasta enemmän kuin viime vuonna.

Monilla paikkakunnilla palveluiden kysyntä ylittää tarjonnan. Odotusajat perheneuvojan vastaanotolle vaihtelevat muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.

Turussa tilanne on erityisen huono. Pahimmillaan perheneuvojalle pääsyä joutuu jonottamaan jopa kolme kuukautta.

Huono tilanne johtuu kirkon taloudellisesta tilanteesta ja siitä johtuvasta perheneuvojien vähäisestä määrästä. Kun perheneuvojia on normaalisti yksi alueen 20 000 asukasta kohti, on Turussa yhtä neuvojaa kohden 70 000 asukasta.

Eroasioita, uskottomuutta ja puhumisvaikeuksia

Tyypillisin kirkon perheneuvonnan asiakas on 30-39-vuotias pienen lapsen vanhempi, joka hakee apua parisuhteen ristiriitatilanteeseen. Tyypillisimmät ongelmat liittyvät puhumiseen.

Kuvassa ilmoitusteksti, joka käynnisti kirkon perheneuvonnan 19.11.1944.
Kirkon perheneuvontaa on tarjottu jo 70 vuotta. Kuvan ilmoitus käynnisti kirkon perheneuvonnan marraskuussa 1944.Yle

– Se vaihtelee, mitä se kunkin parin kohdalla pitää sisällään. Onko se riitelyä rahasta, riitelyä ajankäytöstä, puhumattomuutta tai vieraantuneisuutta, se voi pitää sisällään kaikenlaista, kertoo Turun perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Sari Sundvall-Piha.

Viime vuosina perheneuvontaan on tultu entistä enemmän myös ero- ja uskottomuusasioiden vuoksi.

Perinteisesti ajatellaan, että perheneuvonnasta apua hakee nainen.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa ja vuonna 2014 jo 43 prosenttia perheneuvonnan asiakkaista oli miehiä. Yhä useammin mies on myös se, joka ensimmäisen keskusteluajan varaa.

– Sanonta siitä, että mies ei puhu eikä pussaa, ei pidä paikkaansa, vahvistaa Sundvall-Piha.