Taidemuseolla ihastellaan karjalaisen taiteen viimeisintä vuosisataa

Joensuun taidemuseolla on avattu näyttely, joka kuvaa karjalaista kansaa ja karjalankävijöitä sekä luontoa 1900-luvun alusta aina viime vuosiin saakka.

kuvataide
Heidi vasaran maalaus Melankolia.
Joensuun taidemuseo

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön taideaarteet on laitettu esille Joensuussa. Säätiön kokoelmasta koottu näyttely kuvaa karjalaista kansaa ja karjalankävijöitä sekä luontoa viimeisimmän vuosisadan ajalta.

Taiteellinen kriteeri oli, että sieltä löytyy suomalaisen taiteen mestareita.

Ulla Pennanen

– Näyttely ikään kuin alkaa Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheista ja sen jatkona on Eino Härkösen Kalatulilla. Sieltä jatketaan 60-luvun Joensuun kaupungin kuvauksiin eli Solosen ja Könösen teoksiin. Vastapäätä on siiten nykytaidetta, jota edustaa Ulla Karttusen Madonna-aiheinen teos, taidemuseon intendentti Ulla Pennanen kertoo.

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöllä on noin 300 taideteoksen kokoelma, joka sisältää maaluksia, piirustuksia, grafiikkaa, veistoksia ja kipsireliefejä. Näyttelyn teokset valikoituivat säätiön usean sadan teoksen joukosta valtakunnallisen tunnettavuuden ja niiden itäsuomalaisten suhteiden perusteella.

– Taiteellinen kriteeri oli, että sieltä löytyy suomalaisen taiteen mestareita. Halusimme taiteilijoita, jotka jotenkin liittyvät Itä-Suomeen eli ovat esimerkiksi käyneet täällä. Luonto-aiheet ovat tärkeitä, koska niitä on tuotu paljon esille itäisessä Suomessa, Pennanen sanoo.

Kokoelmanäyttely on esillä 12. maaliskuuta - 12. huhtikuuta.