1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Panimojuomien myynti laski – ala syyttää veronkorotuksia

Panimoliiton jäsenyritykset myivät viime vuonna olutta 391,8 miljoonaa litraa.

Oluen, siiderin, long drink -juomien, kivennäisvesien ja virvoitusjuomien myynti laski viime vuonna vuoden 2013 lukemista 1,7 prosenttia. Litroissa laskien myynti väheni 13,2 miljoonaa litraa.

Tilastot perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton (siirryt toiseen palveluun) jäsenyritysten myyntitilastoihin.

Liiton mukaan oluen, siiderin ja long drink -juomien myynti kotimaassa laski 1,9 prosenttia. Vastaavasti mietojen alkoholijuomien matkustajatuonti lisääntyi.

Laskelmien mukaan oluen tuonti on kasvanut vuodesta 2012 vuoteen 2014 noin 29 prosenttia. Long drink -juomien tuonti on kasvanut saman ajan kuluessa 25 prosenttia ja siiderien tuonti peräti 47 prosenttia. Panimoliiton mukaan syy on selvillä.

– Meidän viisinkertainen olutveromme Viroon nähden on aivan liikaa, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa liiton tiedotteessa.

Panimoliitto laskee, että Suomessa normaalin 4,7 prosenttia sisältävän oluen vero on litraa kohti 1,51 euroa, kun Virossa lukema on 0,34 prosenttia.

Hintaetua kallistavat Viron suuntaan myös arvonlisävero ja pantti. Suomessa alkoholijuoman alv on 24 prosenttia ja tölkin pantti 15 senttiä. Virossa luvut ovat 20 ja 8.

Panimoliitto huomauttaa, että alan työpaikoista Suomessa on hävinnyt vuoden 2002 jälkeen noin kolmannes. Nyt ala työllistää Suomessa suoraan hieman alle 1 900 ihmistä.