1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Hollannissa havaittiin susi ensimmäistä kertaa 150 vuoteen – video

Pohjois-Hollannissa havaittiin viime viikon lopulla susi. Kyse on ensimmäisestä susihavainnosta Hollannissa 150 vuoteen. Tällä viikolla sudesta on saatu useita lisähavaintoja.

luonto
Susi juoksemassa hollantilaisen pikkukaupungin kadulla.
Ihmiset kuvasivat Pohjois-Hollannissa havaittua sutta auton ikkunasta sen juostessa asuinalueen kadulla.

Pohjoishollantilaisen Noord-Sleenin kylän liepeillä lähellä paikallista peruskoulua havaittiin susi viime lauantaina. Keskiviikkona susi nähtiin asuinalueella Groningenin maakunnassa. Eläimestä on useita havaintoja myös muualta Pohjois-Hollannista.

Hollannissa ei ole havaittu susia 150 vuoteen. Naapurimaa Saksaan sudet levisivät uudestaan Puolan alueelta vuosituhannen alussa. Suurin osa saksalaisista susista elää kuitenkin maan itäosissa. Pohjois-Hollannissa nähty susi on todennäköisesti vaeltanut rajan yli Saksasta.

– Se on aivan loistava uutinen, hollantilaisen eläinsuojelujärjestön edustaja Leo Linnartz sanoi.

– Kaikki ympäristöä rakastavat hollantilaiset ovat alueella toivoen näkevänsä vilauksen sudesta. Loput seuraavat suden liikkeitä uutisista.

Useimmat ihmiset ovatkin innoissaan sudesta, myös koululaiset, joiden koulun lähistöllä susi havaittiin lauantaina. Hollannin yleisradioyhtiö NOS:n haastattelemien koululaisten mielestä sudet ovat kauniita eläimiä ja että suden liikkuminen alueella on jännittävää. Lasten mukaan kaikki alueella asuvat puhuvat sudesta ja eräs lapsista jopa tunsi jonkun, joka oli nähnyt suden seisovan hänen autonsa vierellä.

Susi hyökkäsi lampaiden kimppuun eräällä maatilalla, mutta asiantuntijoiden mukaan ihmisten ei tarvitse olla peloissaan suden vuoksi.

Groningenin maakunnan viranomaiset suunnittelevat kuitenkin suden nukuttamista ja siirtämistä kauemmas asutuksesta ja maatiloista.

– Suden siirtäminen ei ole huono idea. Petoeläimen ei ole loppujen lopuksi hyvä elää lähellä suurkaupunkia. Se törmää alueella koiriin, ihmisiin ja liikenteeseen. Se saattaisi jäädä auton alle. Toivomme, että se löytäisi oman reviirin kauempaa maaseudulta, Linnartz sanoi.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka
Lue seuraavaksi