Kirjailija: "Berliinin punkbaarien tilalle tuli sushiravintoloita"

Nykyinen Berliini on postikorttikaupunki verrattuna 1980-lukuun. 80-luvulla kaupungissa näkyivät vielä sodan merkit. Baareissa heimolaiset ottivat kaltaisensa kämpilleen nukkumaan, kertoo kirjailija Marco Kosonen.

Kotimaa
Moderni kerrostalo Berliinin Kreuzbergissä.
Kreuzbergiläiset pelkäävät, että upouusi luksuslinna parvekeautotalleineen on esimakua tulevasta rakennemuutoksesta.Pertti Rönkkö / YLE

Shadowplay-yhtyeen trumpetisti ja maailmanmatkaaja Marco Kosonen on kirjoittanut romaanin Muurikaupunki. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 80-lukua muistuttavalle vuosikymmenelle ja silloista Länsi-Berliiniä muistuttavaan kaupunkiin.

Romaania tehdessään Kosonen palasi joksikin aikaa Berliiniin.

– Tuli 80-luvun jälkeen ensimmäisen kerran nouhuttua kunnolla sitä paikkaa.

– Esimerkiksi Kreutzberg. Niillä kulmilla, missä silloin olen pyörinyt, oli kebabkioskeja ja punkbaareja. Nythän siellä on tällaisia sushiravintoloita. Mutta uusia taloja on rakennettu yllättävän vähän, Kosonen kertoi Yle Radio Suomen Ajantasassa.

Kososen mukaan nykyään Berliiniin menevät kaikki.

– 80-luvulla sinne menivät tyypit, jotka halusivat kokea maailmanlopun henkeä, dekadentimpaa fiilistä ja alakulttuurimeininkiä, Kosonen muistelee.

80-luvulla Berliinissä oli raunioita ja vartiotornimeininkiä.

– Silloin Berliini ei ollut postikorttikaupunki. Missään muualla eivät näkyneet niin hyvin toisen maailmansodan merkit.

– Nykynuoren on vaikea hahmottaa pelkästään jo sitä, että kaupungin ympäri meni muuri, Kosonen sanoo.

Heimoon kuuluville löytyi aina yöpymiskämppä

Kosonen kertoo, että Berliini jäi myös monelta reissaajalta käymättä, koska sinne ei päässyt interrail-kortilla. Kuitenkin vielä tänä päivänäkin hän hämmästelee 80-luvun sosiaalisuutta Berliinissä.

– Jos oli tietynnäköinen ja osoitti kuuluvansa johonkin heimoon, ja baarissa kun rupesi juttelemaan heimoon kuuluvan kanssa, niin oli päivänselvää, että ”kun mulla ei ole kämppää ensi yöksi, niin mä tuun sitten teille”.

1983 David Bowie järjesti Serious Moonlight –kiertueen. Kun muut menivät Göteborgiin katsomaan keikkaa, Kososen piti mennä tietenkin Berliiniin.

– Se oli ainoa paikka missä Bowien keikan pystyi kokemaan aidosti, Kosonen muistelee.