1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kolari per kilometri – Simon kohta nelostiestä vaatisi parantamista

Nelostie Kemistä maakunnan etelärajalle Simoon vaatisi kipeästi parantamista, niin kuin koko Kemi-Oulu -välikin. Kolareita sattuu vilkkaalla yksiajorataisella tiellä turhan usein, enemmän kuin yksi vuodessa jokaiselle tiekilometrille.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemin ja Simon välinen Nelostien osuus on yhä Lapin onnettomuusaltteimpia tieosuuksia. Viime vuosina tiellä on sattunut vuosittan reilusti yli 20 onnettomuutta vuosittain eli noin yksi jokaista tiekilometriä kohti.

Viisi vuotta sitten onnettomuuksia oli 15, mutta esimerkiksi viime vuonna niitä oli 24. Kolareissa kuoli kolme ja loukkaantui kymmenen ihmistä.

Myös vuosi 2011 erottuu tilastossa, sillä kolareita oli 27. Niissä kuoli kolme ja loukkaantui peräti 13 ihmistä.

Keskikaiteita ja valaistusta tarvittaisiin

Tiestö- ja liikennetietovastaava Antero Erkinjuntti Lapin ELY-keskuksesta sanoo, että tilastoja on vaikea vertailla muihin Lapin teihin, sillä tieosuus on yksiajorataisista teistä selvästi vilkkain.

– Tiellä kulkee vuorokaudessa keskimäärin 6 500-8 000 ajoneuvoa. Vilkkain kohta on moottoritien loppupää Marostenmäessä ja liikennemäärä vähenee maakunnan rajaa kohti, Erkinjuntti sanoo.

Esimerkiksi Kemi-Tornio -moottoritiellä on vilkkaimmillaan noin 15 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Lapin vilkkain tie on Rovaniemi-Saarenkylä -väli, missä liikkuu vuorokaudessa yli 22 000 ajoneuvoa. Näillä teillä on kuitenkin kaksi ajorataa suuntaansa, toisin kuin Simossa.

Lapin ELY-keskuksen mukaan turvallisuuden parantaminen tieosuudella vaatisi esimerkiksi keskikaiteita ja valaistuksen lisäämistä, mutta toistaiseksi rahaa remonttiin ei ole ollut.