Näkkäläjärvi: ILO 169 -sopimus on vedettävä pois eduskunnasta

Eduskunnan käsittelyyn menevällä ILO-sopimuksella ei ole enää Saamelaiskäräjien tukea, sanoo käräjien eroava puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi. Näkkäläjärven mukaan oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) olisi vedettävä myös ILO 169 -sopimusesitys pois eduskunnan käsittelystä.

Kotimaa
Klemetti Näkkäläjärvi
Klemetti NäkkäläjärviUula Kuvaja / Yle

Eduskunta hylkäsi tiistaina hallituksen esityksen uudeksi saamelaiskäräjälaiksi ja sen jälkeen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ilmoitti vetävänsä saamelaiskäräjälakiehdotuksen pois eduskunnan perjaisesta käsittelystä. Henriksson ilmoitti kuitenkin yhä yrittävänsä ajaa ILO 169 -sopimuksen läpi eduskunnassa.

- Meillähän on Saamelaiskäräjien lausunto ILO -sopimuksesta ja nämä kaksi asiaa on liitetty yhteen. Ei ole edellytyksiä viedä sitä ILO -sopimusta eteenpäin mikäli se saamelaismääritelmä ei ole sen hallituksen esityksen mukainen, sanoo saamelaiskäräjien eroava puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi.

Vastoin aiemmin tehtyä päätöstä ja saamelaiskäräjien virallista kantaa saamelaiskäräjien varapuheenjohtajat ovat asettumassa ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin kannalle.