Ennakkotieto Venäjältä – tuonti putosi jopa 37%

Venäjään kohdistuvat pakotteet ovat alkaneet vaikuttaa yhä useamman suomalaisyrityksen toimintaan. Eniten vaikuttavat rahoitusmarkkinoihin kohdistuvat pakotteet, koska ne vaikeuttavat suomalaisyritysten vientiä Venäjälle. Suomen kansantalouden kannalta pakotteita suurempi kysymys on Venäjän talouden yleinen kehitys.

talous

Liki vuoden voimassa olleet pakotteet tulivat Suomen kannalta huonoon kohtaan. Teollisuuden tuotantokyky ja työpaikat ovat nyt muutoinkin taantuman ja rakennemuutoksen vuoksi kovan edessä.

– Pakotteet ovat hankaloittaneet asiakasyritysten rahoituksen saatavuutta ja sitä kautta vähentäneet suomalaisen viennin kysyntää Venäjällä, sanoo vanhempi ekonomisti Heli Simola Suomen Pankista

Kolhut ovat toistaiseksi olleet kovimpia elintarviketeollisuudessa. Viime vuoden lopussa Suomen elintarvikevienti Venäjälle putosi jopa 70 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Vientiä jarruttavat paitsi pakotteet myös Venäjän talouden yleinen heikentyminen, joka oli käynnissä jo ennen pakotteiden käyttöön ottoa.

Suomen elinkeinoelämä tuntuu olevan Venäjän tilanteesta enemmän huolissaan kuin on tähän asti annettu ymmärtää.

Venäjän tullin ennakkotietojen mukaan tuonti IVY-alueen ulkopuolelta on pudonnut jopa 37 prosenttia.

– No se näkyy siinä että venäläisillä on vähemmän mahdollisuuksia ostaa tavaraa Suomesta ja monet investoinnit ovat siirtyneet, tuskailee asiantuntija Timo Laukkanen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

– Kasvua ei siis ole näkyvissäkään, Laukkanen jatkaa.

Suomen kansantalouden kannalta pakotteita suurempi kysymys on kuitenkin Venäjän yleinen kehitys ja myös öljyn hinta.

– Korostaisin tässäkin enemmän tätä Venäjän talouskehityksen vaikutusta ylipäätään. Venäjän talouskehitys tulee olemaan tänä vuonna heikompaa kuin viime vuonna. Se tulee sitten näkymään myös Suomen viennissä venäjälle, summaa vanhempi ekonomisti Heli Simola Suomen Pankista.