Hämeenlinnan Lammilla on ampumaharrastus suuressa suosiossa.
Paikallinen ampumaseura sai julkista tunnustusta työstään, kun seura valittiin vuonna 2014 Vuoden ampumaseuraksi.
– Osittain palkinto juontuu varmaan myös Lammin Ampumaseuran pitkästä historiasta. Junioritoiminta alkoi vuonna 1989 ja nyt on sitten 26. kausi alkanut, kertoo valmentaja Antero Sorvali.
Lähes 150 jäsenen seuran suosio perustuu vetäjien mielestä hyvään yhteishenkeen eikä harrastuksen parissa turhaan nipoteta. Seura on tunnettu myös junioritoiminnastaan.
Seuran aseilla pääsee ampumaan ensimmäiset laukaukset
Lammilla ampuja pääsee alkuun pienellä panostuksella. Aloittaminen käy seuran omiin aseisiin tutustumalla. Pidemmälle edetessä oman aseen hankkiminen on välttämätön, mutta yleensä vasta silloin kun ampuja ryhtyy kisaamaan tosissaan.

Lammilla käy pauke aina maanantaisin ja torstaisin. Harjoituskausi alkaa syyskuun lopulla. Talvikausi kestää lokakuusta huhtikuuhun.
Lammin Ampumaseura kisaa välillä myös Hämeenlinnan ampumaseuran kanssa, jotta ampujat saisivat kisakokemusta. Tänä vuonna Kultahippu-finaali käydään 28.-29. maaliskuuta Hämeenlinnan Ampumaseuran järjestämänä Iittala-hallissa.
Lammilla ampuminen on erityisesti kerännyt nuoria harrastajia lajin pariin. Seuran jäsenistä yli 50 on nuoria, se on jo kolmannes koko seuran jäsenistöstä.
– Kaikki pääsevät ampumaan, eikä kenenkään ole pakko kilpailla. Toimintaa voi vaikka tulla vain katsomaan, vinkkaa Sorvali.
Niinpä menestystä on tullut junioreiden Kultahippu -kilpailussa.
Nuorten määrä kasvaa koko ajan
Axel Hiidenheimo on harrastanut ampumista jo seitsemän vuoden ajan.

– Olen aina ollut rauhallinen. Täällä on tosi mukavaa, mukava henkilökunta ja hyvä rata. Kavereitakin tullut, hän kehuu.
Nuorien harrastajien määrä ampumaurheilussa on kasvanut viiden viime vuoden aikana selvästi. Kaiken kaikkiaan nuoria lisenssin omaavia kilpa-ampujia on Suomessa noin 1 100.
Mia Seppälällä on ollut ase kädessä viisi vuotta. Veli aloitti ensin ja Mia seurasi perässä.
– Käyn kilpailemassa kerran kuussa, mutta toistaiseksi vain harrastuksena, sanoo Mia, jonka ei tarvitse enää ampua tuelta. Niinpä opettelun alla ovat uudet ampuma-asennot.
Tytöt ovat taitavampia – ainakin aluksi
Lajiliitto onkin panostanut erityisesti ohjaajien kouluttamiseen. Lammilla valmentava Antero Sorvali on taitava työssään, sillä hän sai muutama vuosi sitten tunnustusta valmennustyöstään.
– Jokaiseen ampujaan täytyy tutustua aina erikseen ja katsoa mikä on mahdollista. Jokaisella on oma tapansa, mutta rauhallisuuteen on kiinnitettävä huomiota. Tytöt ovat ainakin aluksi parempia ampujia kuin pojat. Pojilla kestää usein hieman kauemmin saada opetettu asia menemään perille, tietää Antero Sorvali.

Hänen mukaansa Suomessa on ampumaharrastuksessa edetty. Maailman huipulle voi täältäkin nousta. Aseetkin ovat kuulemma niin paljon kehittyneet, että "melkein kuka vaan pystyy lataamaan aseen".
– Ihmettelen, miten ampujat nykyään voivat olla niin tarkkoja, että pystystäkin ammutaan melkein täysiä pisteitä, valmentaja Sorvali pyörittää päätään.