1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kankaanpään kirkkoherran toiminnasta jälleen kantelu tuomiokapitulille

Kankaanpään seurakunnan kiistely jatkuu, vaikka kirkkovaaleissa uudistusmieliset saivat enemmistön jo toista kautta peräkkäin. Konservatiivinen kirkkoherra Keijo Rainerma ja kirkkovaltuuston ja -neuvoston enemmistö ovat olleet vastakkain vuosien ajan.

Kotimaan uutiset
Tumma risti turkoosia taustaa vasten, vieressä tuikkukynttilälyhtyjä.
Henrikinseurakunnan kirkkoherran vaali käytiin toukokuussa. Arkistokuva.Yle

Kankaanpään kirkkoherran Keijo Rainerman toiminnasta on tehty jälleen kantelu tuomiokapitulille. Tälläkin kertaa kantelu koskee Niinisalon kappeliyhdistyksen toimintaa.

Kantelun mukaan seurakunnan papisto on jatkanut toimintaa kilpailevan uskonnollisen yhdyskunnan tiloissa.

Toimintakeskus kiistan ytimenä

Niinisalon toimintakeskus on kirkon konservatiivien käyttämä mutta kirkon virallisen toiminnan ulkopuolella oleva keskus, jota siellä kävijät kutsuvat myös kirkoksi.

Kirkkoherrasta tehdyssä kantelussa pyydetään tuomiokapitulia selvittämään myös, onko kirkkoherra toiminut lainvastaisessa sivutoimessa.

Aiempi kantelu hylättiin

Viime keväänä tuomiokapituli hylkäsi kirkkoherra Keijo Rainermasta tehdyn kantelun niin, että Rainermalle ei tullut kantelusta kurinpidollisia seuraamuksia.

Tuomiokapituli totesi vuosi sitten, että kirkkoherra ei voi toimia kilpailevan yhdistyksen toiminnassa hengellisenä johtajana. Toisaalta tuomiokapituli katsoi, että satunnaiset vierailut yhdistyksen järjestämissä tilaisuuksissa ovat mahdollisia.

Kantelun mukaan tuomiokapitulin tuolloin antamia ohjeita yhteistyön lisäämisestä jakautuneessa seurakunnassa ei ole noudatettu.

Kirkkoherra: "Kantelut saisivat loppua"

Keijo Rainerma kommentoi kantelua toivomalla, että hänestä tehdyt kantelut loppuisivat.

– Tämä on viides saman henkilön tekemä kantelu minusta. Katson, että asian pitäisi olla loppuunkäsitelty, Rainerma sanoo.

Rainerman mukaan Niinisalossa on pidetty 17 tilaisuutta, joissa on ollut mukana seurakunnan papistoa. Näistä vain viisi on hänen mukaansa ollut kappeliyhdistyksen jumalanpalveluksia, jotka kuuluvat hänen mielestään tuomiokapitulin hyväksymiin "satunnaisiin vierailuihin".

"Seurakunnan toimintaa"

Loput 12 tilaisuutta ovat olleet seurakunnan Raamattu-opetusjaksoja.

– Olemme saaneet tilat maksutta käyttöön, mutta tapahtumat ovat seurakunnan tilaisuuksia. Meillä ei ole tällä hetkellä Kankaanpään keskustassa omaa kokoontumistilaa, kirkkoherra Keijo Rainerma sanoo.

Rainerma vakuuttaa yrittäneensä papistonsa kanssa seurata tarkasti tuomiokapitulin antamia ohjeita.

Lue seuraavaksi