1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

"Lääkäreitä ei valvo kukaan, joten rikosta ei ole tapahtunut" – lääkkeistä räjähti kitkerä keskustelu netissä

Ylen jutut lääkehaitoista saivat aikaan vilkkaan keskustelun lääkkeistä ja niiden sivuvaikutuksista.

terveys
Pillereitä.
Helena Myllykoski / Yle

Yle kertoi viime viikolla fluorokinoloni-antibiooteista, joista monet suomalaiset ovat saaneet vakavia sivuvaikutuksia. Juttujen seurauksena kyseisten lääkkeiden uhreille vertaistukea tarjoavan Facebook-ryhmän (siirryt toiseen palveluun) jäsenmäärä tuplaantui alle viikossa ja jäseniä tulee koko ajan lisää.

– On todella hienoa huomata, että tietoisuus näiden lääkkeiden haittavaikutuksista on levinnyt ja niistä kärsivät ihmiset ovat löytäneet ryhmämme. Moni uusi jäsen on kiitellyt ryhmän olemassaoloa huomattuaan, etteivät ole oireidensa kanssa yksin, kertoo ryhmän perustaja Teijo Hämäläinen.

Lisäksi Facebookiin on perustettu erään lääkehaitoista kärsivän henkilön toimesta uusi ryhmä (siirryt toiseen palveluun), joka kannustaa potilaita ilmoittamaan kokemistaan lääkehaitoista Fimealle.

Lääkkeiden sivuvaikutusten ympärille nousi myös kiivas nettikeskustelu, joka jatkuu edelleen. Keskusteluun on tullut viikon aikana noin 400 kommenttia.

Monilla kirjoittajilla on karuja kokemuksia lääkkeiden sivuvaikutuksista.

Minä istun pyörätuolissa kyseisten antibioottien takia ja olen työkyvytön, oireita on kasapäin jännekivuista keskushermosto-oireisiin. Elämä romuttui parin pillerin vuoksi, joiden riskeistä lääkäri ei minua varoittanut mitenkään.

Muutama vuosi sitten sain työterveyshuollosta Champix tupakoinnin lopetuslääkkeet. Kahden viikon kohdalla aloin oksentamaan aamuisin saippuanmakuista vaahtoa ja loppupäivän kärsin manioista sekä aggressioista.

Terveiset Saksasta. 19-vuotias poikani on juuri tällä hetkellä mielisairaalassa otettuaan yhden kapselin Amoxicillin 1000 mg antibioottia. Pian kapselin ottamisen jälkeen hän joutui vaikeaan psykoosiin aggressioineen, hallusinaatioineen ja vainoharhoineen.

Perheessämme vakavia haittavaikutuksia: sokeus, parantumaton jatkuva tulehdus, diabetes, maksavaurio, sydän- ja aivovaurio; puhe-, toiminta- ja pidätykyvyn menetys, jne.

Minulta loppuivat kuukautiset ja sain lääkäriltä hormonipillereitä. Ensimmäisen kuurin aloitettuani minua alkoi ahdistaa ja tuttavalääkärimme järjesti minut lepäämään mielisairaalaan.

Kritiikkiä lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden suuntaan

Keskustelijoilla on myös hyviä kokemuksia lääkkeistä, joskin ne jäävät ehkä kysymyksen asettelunkin vuoksi selvään vähemmistöön.

Omalla kohdallani lääkkeiden syönti on auttanut TULES-vaivoihin. Kovat ovat varoitukset laatikoissa vaan elämästä ilman niitä ei tule mitään.

Käytän lääkettä. Suurempi haitta se olisi ollut, jos olisin tappanut itseni ja lapseni tai tuhoaisin heidän turvallisuudentunteensa hallitsemattomilla tuska- ja raivokohtauksilla.

Suuri osa keskustelijoista on sitä mieltä, että lääkeyhtiöt määräävät liikaa lääkäreiden toimintaa. Tämän vuoksi myös lääkkeiden haittavaikutuksista on keskustelijoiden mielestä liikkeellä vääristynyttä tietoa.

Ei lääkäri ilmoita mistään haittavaikutuksista eikä myönnä hoitovirhettä eikä kollegan hoitovirhettä. Lääkäreitä ei valvo kukaan, mitään rikosta ei ole koskaan tapahtunut, kun vastapuolena on lääkäri.

Miksi lääkäri ilmoittaisi haittavaikutuksista? Siitähän voi tulla ongelmia yhteistyökumppanille eli lääkeyhtiölle. Iso osa koko terveydenhuollosta ja tutkimuksista on näiden miljardeja keräävien yhtiöiden takataskussa.

Nyt voidaan ihan laillisesti keskeyttää tutkimuksia ja perata niistä sopimattomat tulokset pois. Sitten vain tehdään uusi tutkimus, johon ei näitä sopimattomia enää otetakaan mukaan.

Kun on seurannut tuota sikapiikki-narkolepsiajupakkaa, on ihme että joku viitsii valittaa mistään sivuvaikutuksista. Valviran ja THL:n tehtävänä on vaieta kuoliaaksi kaikki lääketehtaiden mokat.

Tieto liikkuu liian huonosti

Moni keskustelija myös muistuttaa, että lääkkeistä on kuitenkin yleensä hyötyä ja sivuvaikutukset ovat erittäin harvinaisia.

Tähän ovat ottaneet kantaa etenkin kirjoittajat, joiden nimimerkki viittaa työhön terveysalalla. He toivovat ihmisiltä suhteellisuudentajua.

Jos yksi kymmenestä tuhannesta saa lääkkeestä haittavaikutuksia, niin se on toki harmi, mutta ne muut hyötyvät siitä. Ilman esimerkiksi antibiootteja Suomen hautausmaat täyttyisivät erittäin nopeasti.

Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä antibiootit aiheuttavat haittaa hyvin harvoin. Pahemmat tappajat alkoholi ja liikenne vievät tuon määrän moninkertaisesti yhdessä vuodessa.

Suhteellisuudentaju tekisi kyllä joskus hyvää. Mutta onhan se hienoa, että meillä on täällä nyt netti täynnä "asiantuntijoita", jotka ovat toki viisaampia kuin lääkärit tai tiedeyhteisö.

Miten ihmiset voivat olla niin tyhmiä, etteivät käsitä tilastoja ja todennäköisyyksiä? Se, että sinulla ja naapurin serkun kaimalla Duact aiheuttaa ongelmia, ei tarkoita sitä että näin kävisi 95% muulle.

Suuri osa keskustelijoista kaipaa kuitenkin enemmän tietoa sivuvaikutuksista lääkäreiltä ja apteekista.

Mitään varoituksia masennuksesta ei lääkäri antanut sen enempää kuin akillesjänteistäkään.

Apteekkarit uhoavat, että apteekeissa neuvotaan. Oman kokemukseni mukaan ei neuvota.

Yläasteikäisellä pojallani todettiin vaikea akne. Koululääkäri määräsi kolmen kuukauden kuurin Oricyclin 500 mg. Juhannuksena poikani alkoi nähdä kaiken kahtena. Syynä kohonnut aivopaine. Kukaan ei maininnut mahdollisista haittavaikutuksista.

Ongelma ei ole se etteikö sivuvaikutuksia ole tai tule, vaan se että se Herra IsoLääkäri terveyskeskuksessa EI USKO kun kertoo ilmenneistä sivuvaikutuksista.

Haitoista kannattaa tehdä ilmoitus

Haittoja kokeneita potilaita neuvotaan myös viemään asiaa eteenpäin, koska ilman toimenpiteitä vilkkaastakaan keskustelusta ei ole mitään hyötyä.

Asia on hoidettava kuntoon ja vastuullinen yritys nostettava vastuuseen tästä! Lääkärit ovat samalla puolella lääketehtaiden kanssa eli riippumaton lääkkeitä vahtiva viranomaistaho on ainoa oikea suunta.

Sen perusteella miten monta haittavaikutusilmoitusta on tehty ei voida päätellä mitään haittojen yleisyydestä, koska lievimpiä ei ilmoiteta eteenpäin ja harva tekee vakavammistakaan. Moni vain kärsii hiljaa yksinään.

Sain aikanaan outoja sivuoireita eräästä masennuslääkkeestä, ja kun kerroin niistä lääkärille, hän sanoi ettei voi johtua ko. lääkkeestä. Ei se ole ihme, ettei niistä raportoida eteenpäin, jos asenne on tuollainen.

Olisi upeaa, jos maassamme olisi netissä toimiva lääkityksen palautejärjestelmä, johon potilaat voisivat kirjoittaa palautteensa (vaikkapa reseptin juoksevan päivämääräperusteisen numeron avulla). Myös silloin, kun eivät edes ole uskaltaneet aloittaa lääkitystä, kirjautuisi palaute miksi.

Lääkehaittoja koskevan keskustelun tarpeellisuudesta käydään kiivasta mielipiteiden vaihtoa.

Voi antakaa mun kaikki kestää. Hieno esimerkki kuinka uutisesta saadaan sensaatiohakuinen mielipidemuokkaus synnytettyä. Koko jutussa ei ole mitään uutista terveydenhuollon ammattilaisille, joilla on farmakologista osaamista.

Tuliko mieleesi, että lääkkeitä ja terveydenhuoltoa koskevat uutiset eivät ole suunnattu vain terveydenhuollon ammattilaisille vaan myös ja etenkin kansalaisille, jotka lääkkeitä käyttävät?

Lääkärit tietävät haitoista pöyristyttävän vähän. On jo korkea aika tehdä tämä vaiettu asia Suomessa tunnetuksi.

Suomessa eletään sellaisessa illuusiossa että järjestelmä on lääkkeen uhrin puolella ja korvauksia tulee oikeudenmukaisesti kun vahinko sattuu. Tämä on oman karvaan kokemukseni mukaan kaukana todellisuudesta.

Minusta näistä ei juurikaan pitäisi julkisesti keskustella, koska kaupallinen media maksimoi asioilla pelottelun.

Tämä on erittäin tärkeä keskustelu ja erityisesti Fimean toiminta pitäisi kiireesti kyseenalaistaa: niin kauan kuin ei saada tuntuvia korvauksia ja isoa oikeusjuttuja käyttäytyvät lääkeyhtiöt samoin kuin tupakkayhtiöt.

Keskusteluun voi osallistua edelleen täällä.

Lue seuraavaksi