Haluaisitko sinä tentata ehdokkaita omassa olohuoneessasi?

Helsinkiläisen kaveriporukan idea olohuonetentistä leviää sosiaalisessa mediassa. Olohuonetenttejä järjestetään nyt eri puolilla Suomea.

Kotimaa
olohuonetentti punavuoressa. kuva olohuonetentin sivuilta. lupa kysytty
Punavuoressa järjestetyssä olohuonetentissä ehdokkailta kysyttiin, minkä ministerin salkun kukin valitsisi.

Tuuli Sarvilinnan olohuoneessa käy kova kuhina, kun kello lähestyy kuutta. Ovikello soi tauotta ja väkeä virtaa sisään. Sarvilinnan asuinkumppani kantaa tuoleja sisään naapuriasunnosta ja asettelee ne riveihin olohuoneeseen. Pöydällä on kasa erivärisiä tusseja ja pehmoleluja. Vielä puuttuu ajanottajalta pilli. Sarvilinna hakee ensin vappupillin, mutta päätyy lopulta nokkahuiluun.

– Huilulla pidetään ääntä, jos poliitikko ylittää ajan ja pehmoleluja heilutetaan jos puhe menee turhan poliittiseksi, Tuuli Sarvilinna selventää paikalle saapuneille viidelle poliitikolle.

Ensimmäinen olohuonetentti järjestettiin jo neljä vuotta sitten eduskuntavaalien alla. Nyt ideasta on kasvanut jo ilmiö, jota hehkuttavat järjestäjien lisäksi eduskuntaan pyrkivät ehdokkaat. Olohuonetentin idea on yksinkertainen: kerää ystäväporukka, sovi päivämäärä ja kutsu kourallinen ehdokkaita olohuoneeseesi tentattavaksi. Alkuperäinen järjestäjäporukka kerääntyi nyt toista kertaa tenttaamaan viittä ehdokasta, tällä kertaa punavuorelaisen Tuuli Sarvilinnan olohuoneeseen.

– Tähän aikaan vuodesta usein seisotaan tuolla turuilla ja toreilla räntäsateessa kylmän kahvikupposen ääressä, niin meistä on ollut mukavampaa järjestää olohuonetentti, jossa me voidaan kohdata niitä ehdokkaita, jotka meitä kiinnostavat ja puhua meitä kiinnostavista teemoista koko ilta meidän omassa kodissa, Tuuli Sarvilinna sanoo.

Olohuonetentti ei ole vain helsinkiläisten juttu

Aluksi olohuonetentti pysyi yhden kaveriporukan juttuna, mutta nyt ilmiö leviää sosiaalisessa mediassa ja tenttejä järjestetään ympäri Suomea. Ainakin Turussa ja Tampereella on Helsingin lisäksi järjestetty olohuonetenttejä. Sarvilinnan mukaan ajatus oli alun perin se, että idea saisi sosiaalisen median kautta siivet.

– Me ajattelimme, että on kansalaisvelvollisuus tehdä tästä sellanen, ikään kuin konsepti, ja vähän niinkuin politiikan ravintolapäivä, Sarvilinna toteaa.

Poliitikot ovat myös ottaneet olohuonetentin pääosin innostuneesti vastaan. Vasemmistoliiton listoilta eduskuntaan pyrkivä Veronika Honkasalo näkee olohuonetentin hienona osoituksena kansalaisaktiivisuudesta.

– Yleensä nämä poliittiset keskustelut käydään poliitikkojen kesken kabineteissa ja olohuonetenteissä pääsee rikkomaan tätä kaavaa ja puhumaan äänestäjien kanssa oikeasti politiikasta, olohuonetenttiin osallistunut Veronika Honkasalo (Vas.) sanoo.

Tentit kestävät usein kahdesta kolmeen tuntia järjestäjästä riippuen. Tuuli Sarvilinnan ystäväporukan olohuonetenttiin osallistuneelle Nina Suomalaiselle (Kok.) kokemus oli ensimmäinen laatuaan. Olohuonetentin jälkipuinti toteutuu sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Twitterissä.

– "Olin tänään Punavuoressa #olohuonetentti 'ssä @Punavuori Olipa mielenkiintoista! Ja kyllä se yleisö ja tentinvetäjä meitä vähän haastoikin!", Nina Suomalainen tviittasi tentin jälkeen.