1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Nemtsovin murhatutkinta voi viestiä valtakamppailusta

Venäjän mediassa on jo esitetty arvioita, että turvallisuuspalvelu FSB on päättänyt haastaa Venäjään kuuluvan Tšetšenian tasavallan itsevaltaisen johtajan Ramzan Kadyrovin.

Ulkomaat
Boris Nemtsovin ruumis 28. helmikuuta.
Boris Nemtsovin ruumis 28. helmikuuta.Dimitri Sereyakov / AFP / Lehtikuva

Virallinen tiedotus oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhatutkinnasta on ollut niukkaa, mutta se ei suinkaan ole hidastanut spekulaatioita Venäjän mediassa.

On jo esitetty arvioita, että murhatutkinnan taustalla voi olla meneillään turvallisuuspalvelu FSB:n ja Venäjään kuuluvan Tšetšenian tasavallan itsevaltaisen presidentin Ramzan Kadyrovin valtakamppailu.

Venäjän johto on antanut Kadyroville pitkälti vapaat kädet vastineeksi siitä, että Kadyrovin joukot ovat pitäneet Tšetšenian hiljaisena.

Oppositiohenkisen Novaja Gazeta -lehden mukaan FSB on tympääntynyt Kadyrovin omavaltaisuuteen.

– Kaksi Kremlin kannatinpylvästä on törmännyt yhteen ja vetää nyt eri suuntiin pakottaen Venäjän johdon ratkaisemaan, ketä pidetään oikeana patrioottina ja ketä ei ja kenelle asetetaan panokset vaikeassa poliittisessa tilanteessa, Novaja Gazeta (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti 11. maaliskuuta.

– Minusta on ilmiselvää, että FSB:n päällikkö Bortnikov informoidessaan Putinia – ensi kertaa 6. päivä – viittasi Kadyroviin. Käytännössä hän osoitti sormellaan Kadyrovia ja nosti esiin joukon henkilöitä, joilla on läheiset siteet Kadyrovin lähipiiriin, journalisti Orhan Džemal sanoi Eho Moskvy (siirryt toiseen palveluun) -radiokanavan haastattelussa.

Džemalin mielestä Putinin Kadyroville maanantaina antama kunniamaininta oli vastaus syytökseen. Džemal katsoo Putin viestittäneen, että ”kädet irti Kadyrovista”.

Zaur Dadajev.
Zaur Dadajev.Philipp Kireev / AFP

Pidätys kohdisti katseen Sever-pataljoonaan

Murhan toteuttamisesta epäillyn Zaur Dadajevin pidätys toi Nemtsovin murhan lähes Kadyrovin ovelle. Dadajev nimittäin työskenteli aiemmin varakomentajana sisäministeriön alaisessa Sever-pataljoonassa Tšetšeniassa.

Sever-pataljoonalla on erittäin merkittävä asema Tšetšenian turvallisuuskoneistossa.

Kyseessä on noin 600 taistelijan vahvuinen motorisoitu erikoispataljoona, joka on nimetty Ramzan Kadyrovin isän Ahmat-Hadži Kadyrovin (1951–2004) kunniaksi. Pataljoonaa komentaa eversti Alibek Delimhanov ja sen päämaja on Groznyissa.

Pataljoona virallistettiin vuonna 2006 sisäministeriön alaisuuteen. Käytännössä se koostuu Kadyroville lojaaleista tšetšeenitaistelijoista.

Kadyrov kuvasi Dadajevia pidätyksen jälkeen todelliseksi venäläiseksi isänmaanystäväksi, joka oli valmis antamaan henkensä synnyinmaansa hyväksi.

Charlie Hebdosta haetaan motiivia

Kadyrovin mukaan Dadajev oli järkyttynyt Charlie Hebdo –lehden julkaisemista profeetta Muhammedia esittävistä pilakuvista.

– Kaikki Zaurin tuntevat sanovat, että hän on syvästi uskovainen ihminen ja että hän, kuten kaikki muslimit, oli järkyttynyt Charlien toimista ja kommenteista karikatyyrien julkaisemisen puolesta, Kadyrov ilmoitti.

Ramzan Kadyrov itsekin on esittänyt jyrkkiä lausuntoja aiheesta.

Kadyrov nimesi Jukos-öljy-yhtiön perustajan Mihail Hodorkovskin henkilökohtaiseksi vihollisekseen, kun tämä oli vaatinut mediaa julkaisemaan Charlie Hebdon pilakuvia solidaarisuuden osoituksena hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle satiirilehdelle.

Kadyrov myös ilmoitti, että Eho Moskvy -radiokanavan päätoimittaja Aleksei Venediktov pannaan tilille, kun radiokanavalla oli tehnyt kyselyn, pitäisikö median julkaista vastaavia poliittisia pilapiirroksia.

Liberaali Nemtsov oli kommenteissaan tuominnut Charlie Hebdo -hyökkäyksen ja verrannut sitä keskiaikaiseen inkvisitioon. Nemtsov oli myös arvostellut Kadyrovin lausuntoja ja kehottanut Venediktovia tekemään rikosilmoituksen.

Liittovaltion tutkintakomitean tiedottaja Vladimir Markin sanoi pian murhan jälkeen, että Nemtsov oli saanut uhkauksia kommenttiensa takia.

Charlie Hebdo -teoria on siinä mielessä kätevä, että se viittaisi Dadajevin kumppaneineen järjestäneen murhat omatoimisesti, ilman mitään taustalla lymyävää toimeksiantajaa.

Teoriaa tosin murentavat tiedot, että epäillyt olisivat varjostaneet Nemtsovia jo syksyllä.

Moskovski Komsomolets (siirryt toiseen palveluun)-lehti kirjoittaa, että epäiltyjen käyttämä auto ZAZ Chance olisi tallentunut valvontakameran kuviin Nemtsovin asunnon läheisyydessä syksyllä eli paljon ennen tammikuussa tehtyä hyökkäystä Charlie Hebdo -lehden toimitukseen ja siten myös ennen Nemtsovin kommentteja tapauksesta.

Ramzan Kadyrov
Ramzan Kadyrov on presidentti Putinin luottomies Tšetšeniassa.Alexei D Rushdinin / Ria Novosti / EPA

Kadyrov hallitsee Tšetšeniaa kuin läänitystä

Nyky-Venäjä on ehtinyt käydä 1990- ja 2000-luvulla kaksi veristä sotaa pohjoiskaukasialaisen Tšetšenian hallinnasta. Putinin hallinnon viimekätinen ratkaisu Tšetšenian konfliktiin oli delegoida kurinpito tšetšeenien itsensä käsiin.

Käytännössä tämä merkitsi, että valta levottomassa tasavallassa annettiin Venäjän puolelle kääntyneille entisille kapinallisille.

Levottoman tasavallan johtaksi nostettiin ensin Ahmat Kadyrov. Kun tämä kuoli pommi-iskussa toukokuussa 2004, johtoon nousi käytännössä hänen poikansa, Ramzan Kadyrov.

Vuonna 2007 Ramzan Kadyrov täytti vaaditut 30 vuotta, ja hänestä tuli Tšetšenian presidentti. Kovaotteinen Kadyrov on johtanut läänitystään itsevaltaisin ottein kuin feodaaliruhtinas.

Uskollisuuden osoituksena voi pitää sitä, että Tšetšeniassa Putinin ja valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kannatus on ollut vaaleissa 99 prosentin luokkaa, mikä eittämättä on näyttänyt myös hieman nololta Kremlin kannalta.

Kilpailijoille on käynyt huonosti

Ramzan Kadyrov on myös pitänyt visusti huolta siitä, ettei hänellä ole kilpailijoita tasavallan johtoon. Esimerkkinä voi pitää kilpailevan Jamadajevin klaanin kohtaloa.

Samoin kuin Kadyrovit, myös Jamadajevit taistelivat ensimmäisessä Tšetšenian sodassa (1994–1996)Venäjää vastaan ja loikkasivat toisessa Tšetšenian sodassa (1999–2009) Venäjän puolelle.

Jamadajevien klaani kontrolloi sotilastiedustelu GRU:n alaista Vostok-pataljoonaa, joka osallistui myös Georgian sotaan elokuussa 2008. Sulim ja Ruslan Jamadajev olivat saaneet palveluksistaan Venäjän sankarin arvonimen.

Nämä ansiot eivät pelastaneet Jamadajevin veljeksiä.

Ruslan Jamadajev ammuttiin Moskovan keskustassa syyskuussa 2008, ja Vostok-pataljoonaa komentanut Sulim Jamadajev Dubaissa maaliskuussa 2009.

Haastaako FSB Kadyrovin?

Oppositiohenkinen Novaja Gazeta -lehti epäilee, että Kadyrovin omavaltaiset otteet ovat jo käyneet Venäjän vaikutusvaltaisten turvallisuuspalveluiden hermoille.

– Heidät on pitkään asetettu vettä seulalla kantavien epämukavaan asemaan. He selvittävät murhan – murhaajat päästetään menemään, he selvittävät murhan – heitä ei päästetä epäiltyjen luo ja nämä nauravat päin naamaa, lehti kirjoittaa.

Jos turvallisuuspalveluiden ja rikostutkijoiden syyttävä sormi tosiaankin osoittaa kohti Kadyrovia, se asettaa Venäjän johdon hankalaan välikäteen.

Liberaalin oppositiopoliitikon murha aivan Moskovan ydinkeskustassa Kremlin läheisyydessä on niin räikeä tapaus, että Putin ei aivan helposti voi katsoa sitä sormiensa läpi.

Toisaalta Kadyrov on asemoitunut Tšetšenian vakauden takuumieheksi, ja hänen kaatamisensa voisi laukaista uuden väkivallan kierteen Pohjois-Kaukasiassa.

Lue seuraavaksi