1. yle.fi
  2. Uutiset

Fortumin uudella Joensuun bioöljylaitoksella pölyräjähdys ja tulipalo – saatiin sammutettua yöllä

Fortumin Joensuun uudella bioöljylaitoksella tapahtui yöllä pölyräjähdys. Räjähdyksestä aiheutuneet palopesäkkeet saatiin yöllä sammumaan.

Kotimaan uutiset
Fortumin pyrolyysilaitos Joensuussa
Fortumin pyrolyysilaitos Joensuussa tuottaa energian raaka-ainetta puuaineksista.Pekka Sivukari / Yle

Pelastuslaitos sai tiedon onnettomuudesta puolen yön aikaan. Murskaamolaitoksen hakettimella tapahtunut pölyräjähdys levitti kytöpaloja laitoksen pölyasemalle ja hakekuljettimelle.

- Räjähdyksen syytä tutkitaan torstain aikana. Järjestelmässä on kuivaa puupölyä ja siellä on olemassa räjähdysvaaralliset olosuhteet. Räjähdysluukut ovat kuitenkin toimineet ja kaasut ovat purkautuneet niihin kuten pitikin, kertoo Fortumin voimalaitospäällikkö Timo Partanen.

Henkilökunta rajasi tulipaloja ennen pelastuslaitoksen saapumista paikalle. Kuljettimessa olleet hakkeet kasteltiin ja poistettiin.

Räjähdyksen syytä tutkitaan torstain aikana.

Timo Partanen

Edellisen kerran Fortumin uudella bioöljylaitoksella räjähti viime vuoden maaliskuussa, kun typetyksen epäonnistuminen johti räjähdykseen ja kolmen ihmisen loukkaantumiseen.

Nyt tilanteesta ei aiheutunut henkilövahinkoja, eikä onnettomuus vaikuta kaukolämmöntuotantoon.

- Tietenkään tällaiset tapahtumat eivät ole toivottuja eikä suunniteltuja. Tälläistä tapahtuu kun uutta laitosta otetaan käyttöön, vaikka kaikkeen yritetään varautua, Timo Partanen toteaa.

Lue seuraavaksi