1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Lastennäytelmässä jonglöörataan kanoilla ja heitellään tavaroita

Kajaanin Kaupunginteatterin uudessa lastennäytelmässä on hyödynnetty ohjaajan sirkustaustaa. Näyttelijät ovat päässeet käyttämään myös mimiikan ja äänikomiikan taitojaan.

Kuva: Ia Samoil / Kajaanin Kaupunginteatteri

Kajaanin Kaupunginteatterin uudessa lastennäytelmässä nähdään sirkustaiteilua. Ohjaaja Minna Vainikainen on hyödyntänyt Max ja Moritz – kepposten kimpussa -näytelmässä sirkustaustaansa, ja tuo sen avulla lapsihahmojen mielikuvitusmaailmaa esille.

– Näytelmässä ei nähdä sirkusesitystä, mutta on siellä lavalla kanoilla jonglöörausta, ja tavarat lentävät, ohjaaja sanoo.

Tarina kertoo Max ja Moritz -poikien keppostelusta, ja keppostelu toteutetaan liike- ja äänikomiikan avulla.

– Mukana olevilla näyttelijöillä on luonnostaan mimiikan ja äänikomiikan taito, ja he pääsevät kerrankin käyttämään sitä. Meillä on ollut hauskaa, Vainikainen kertoo.

Vanhasta tarinasta voi ammentaa kiusaamisen käsittelyyn

Max ja Moriz on Wilhelm Buschin vuonna 1865 julkaisema tarina, ja se on saksalaisen lastenkirjallisuuden tunnetuimpia tarinoita. Vainikainen kertoo, että tarinalla on kuitenkin annettavaa myös nykypäivän lapsille.

– Näytelmän kautta voi käsitellä esimerkiksi koulukiusaamista, joka on ollut tapetilla paljon. Näytelmälle on selvästi tilausta, sillä saimme myytyä viitisentoista koulukeikkaa keväälle.

Helsingistä kotoisin oleva Vainikainen on nauttinut Kainuun kirkkaista keväthangista. Myös teatteripuolella hän on yllättynyt iloisesti.

– On mukavaa, kun alueteatterilla on niin selkeät raamit ja näkemys siitä, mitä ollaan tekemässä. Tiedetään, mikä on toteutettavissa ja mikä ei, hän kuvailee.

Vainikaisen töitä on nähty esimerkiksi Senaatintorin uudenvuoden vastaanotoissa, vuoden 2007 euroviisuspektaakkelissa, televisioitujen urheilutapahtumien avauksissa, oopperoissa, nykysirkusesityksissä ja teattereissa.

Max ja Moritz -näytelmä tulee ensi-iltaan 21. maaliskuuta.