Pieni elokuvateatteri nousee joka leffailta uudestaan

Elokuvateatteri ei välttämättä tarvitse omia tiloja, jos vapaaehtoisilla on tarpeeksi aikaa ja lihaksia. Parikkalan Harjulinnan valtuustosali muuttuu iltaisin elokuvateatteriksi.

elokuvat
Riitta Rissanen Eetu Hirvonen Kino Pattery Parikkala
Lauri Silvander/Yle

Parikkalan Harjulinnan valtuustosali muuttaa elokuvailtoina muotoaan vajaassa tunnissa. Muodonmuutoksen taustalla on kolme vapaaehtoista työntekijää. Lisäksi mukana on joukko nuoria.

Projektori, serveri, kaiuttimet ja popcorn-kone on joka elokuvailta kannettava paikalleen. Koko homma kestää vajaan tunnin, mutta vaatii vapaaehtoisilta usein koko illan työpanoksen.

– Pari tuntia ennen elokuvan alkamista tullaan paikalle. Välissä sattuu kaikenlaista. Lennetään sinne tänne ja tarvittaessa säädetään ja fiksataan laitteita, Eetu Hirvonen kertoo.

Työtä nuorille

Toimintaa pyörittävä Parikkalan Teatteriyhdistys on halunnut tarjota elokuvateatterista työmahdollisuuksia nuorille. Palkkatöissä on tällä hetkellä kymmenen nuoren porukka.

Riitta Rissasen mukaan nuorten työllistäminen on pienessä kunnassa tärkeä tehtävä.

Kino Pattery Popcorn-kone
Popcorn-kone ja projektori odottavat leffailtoja varastotiloissa.

– Eetu on mukana partiotoiminnassa, ja itse työskentelen nuorten työpajatoiminnassa Imatralla. Nuoret ovat lähellä sydäntä. Pienellä paikkakunnalla nuorilla ei ole työmahdollisuuksia. Halusimme tarjota nuorille mahdollisuuden tehdä mielekästä työtä työsuhteessa.

Kaikki työntekijät osaavat kasata elokuvalaitteiston ja hoitaa työt kantiinissa. Pienessä leffateatterissa voi joutua tekemään mitä tahansa.

Kotimaiset leffat vetävät yleisöä

Kino Pattery vetää enimmillään 250 katsojaa. Tavallisina iltoina paikalla on 30–100 paikkakuntalaista katsojaa. Eniten vetävät kotimaiset elokuvat.

– Olemme kokeilleet syksystä lähtien nuortenleffoja, toimintaa ja kotimaisia. Ainoastaan kotimaiset vetävät Parikkalassa, Riitta Rissanen toteaa.

Pienen elokuvateatterin vahvuus on se, että elokuvaesitysten ympärille voi rakentaa erilaista oheistoimintaa. Viikon kuluttua ensi-iltaan on tulossa Armi elää -elokuva. Ennen esitystä Harjulinnassa järjestetään muotinäytös ja näytöksen jälkeen on mahdollisuus jäädä kahvittelemaan.

Parikkalan Teatteriyhdistyksen syyskausi alkaa ulkoilmanäytöksillä kesäteatterissa elokuun lopussa. Sitä ennen illat ovat vielä liian valoisia.

Tällä hetkellä Parikkalan Teatteriyhdistys haaveilee omista tiloista ja autonäytöksistä. Toistaiseksi elokuvatoiminta pyörii Harjulinnassa.