1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

HRW:n selvitys: Länsimaisille asiakkaille vaatteita ompelevissa kambodžalaistehtaissa edelleen ongelmia

Ihmioikeusjärjestön Kambodžassa haastattelemat tekstiilitehtaiden työntekijät valittavat muun muassa seksuaalisesta häirinnästä ja ylitöihin pakottamisesta.

talous
Vaatetehtaan työntekijöitä viedään aikaisin aamulla töihin.
Vaatetehtaan työntekijöitä viedään aikaisin aamulla töihin. Samer Muscati / Human Rights Watch

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Kambodžan tekstiilitehtaista tekemä selvitys (siirryt toiseen palveluun) on paljastanut useita epäkohtia. Yli 70 tehtaassa työskentelevien ihmisten haastattelut osoittavat, etteivät työntekijöiden turvaksi säädetyt lait pysty turvaamaan näiden oikeuksia.

HRW:n mukaan useissa tehtaissa tai niiden alihankkijoiden toimitiloissa muun muassa pakotetaan työntekijöitä ylitöihin, ei anneta mahdollisuutta lepotaukoihin tai sairauslomiin ja estetään työntekijöiden järjestäytyminen. Tehtaissa esiintyy myös seksuaalista ahdistelua. Osa työnantajista suosii laittomia lyhyitä työsopimuksia, joiden ansiosta he välttyvät maksamasta muun muassa äitiyslomakorvauksia.

– Usein pahimpiin väärinkäytöksiin syyllistyvät suurten tehtaiden pienet alihankkijat. Syynä tähän on se, ettei kukaan valvo niitä, toteaa Aruna Kashyap Human Rights Watchista.

Ruotsalaisketju H&M:lle vaatteita valmistavan tehtaan työntekijät kertovat HRW:n tutkimuksessa, että heitä on pakotettu töihin vapaapäivinä. Tehtaan alihankkija on puolestaan työntekijöiden mukaan käyttänyt alle 15-vuotiaita lapsia H&M:n vaatteiden ompelussa. Brittiyhtiö Marks & Spencerin tuotteita valmistava alihankkija on työntekijöiden mukaan irtisanonut ihmisiä, jotka ovat peränneet oikeuksiaan.

Lue seuraavaksi