1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvivaara

Brittiläinen sijoitusyhtiö ostaa Talvivaaran

Yritysjärjestelyihin erikoistunut sijoitusyhtiö on tehnyt ehdollisen sopimuksen.

Kuva: Heikki Rönty / Yle

Brittiläinen sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors LLP investoi kaivosyhtiö Talvivaaraan. Yritysjärjestelyihin erikoistunut yhtiö on tehnyt ehdollisen sopimuksen Talvivaara Sotkamon liiketoiminnan ostamisesta konkurssipesältä. Talvivaara Sotkamo hakeutui konkurssiin marraskuussa kassavarojen loputtua.

Suomen valtion kokonaan omistama Terrafame on tehnyt investointisopimuksen Audleyn kanssa. Terrafame perustettiin Talvivaaraa koskevien erityisjärjestelyjen takia.  

Kauppahintaa ei julkisteta. Tavoitteena on, että kauppa toteutuu kesällä.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pitää sopimusta merkittävänä, mutta muistuttaa sen olevan ehdollinen.

– Järjestely tukisi toteutuessaan työntekijöiden asemaa ja ympäristöriskien minimoimista, vakuuttaa työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa Talvivaara Sotkamon konkurssipesän julkisselvittäjä Jari Salminen.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa kerrotaan, että tarkoitus on jatkaa Talvivaaran kaivoksen toimintaa.

Olemme vakuuttuneita, että Talvivaarasta on mahdollista kehittää kannattava.

John MacKenzie

Audley olisi uuden kaivosyhtiön pääsijoittaja ja se vastaisi toiminnasta 85 prosentin omistusosuudella. Terrafame omistaisi yhtiöstä 15 prosenttia.

Audleyn John MacKenzie nimitettäisiin uuden kaivosyhtiön toimitusjohtajaksi. Hän on vastannut aiemmin Anglo American -kaivosyhtiön kupariliiketoiminnasta.

– Olemme vakuuttuneita, että Talvivaarasta on mahdollista kehittää kannattava, MacKenzie sanoo.

Kauppahinnan lisäksi Audley ja Terrafame aikovat sijoittaa yli 200 miljoonaa euroa Talvivaaran kaivoksen uudelleenkäynnistämiseen.

Tiedotteen mukaan Terrafame ja Audley jakavat kaivoksen aiemmat ympäristövastuuriskit.

Talvivaaran kaivoksen päästöjen takia useat tahot ovat vaatineet sen sulkemista. Talvivaaran malmi on suhteellisen köyhää, ja siksi metallien erotukseen on käytetty bioliuotusta, josta on koitunut yhtiölle ja ympäristölle ongelmia.

Talvivaara-konserni on ollut yrityssaneerauksessa vuodesta 2013.

Yle Uutiset tavoitti Talvivaaran entisen toimitusjohtajan Pekka Perän. Hän ei halua kommentoida myyntiä tässä vaiheessa.