Kukkakaupasta kokiksi ja kesäksi kauhan varteen

Yksi Kemin sisäsataman vanhoista makasiineista on ollut jonkin aikaa tyhjillään. Nyt siellä touhuaa kemiläinen Petri Myllykoski, joka avaa makasiinissa opintoihinsa liittyvän ruokapaikan kesän ajaksi.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kemiläinen Petri "Kukkis" Myllykoski, 48, on elävä esimerkki sanonnasta "yrittänyttä ei laiteta".

Aikoinaan 20 vuotta kukkakauppayrittäjänä toiminut "Kukkis"-lempinimen saanut mies on sittemminkin työllistänyt itse itsensä, vaikka vain lyhyeksikin aikaa.

Myllykoski on nähty milloin lumilinnan lipunmyynnissä, milloin kaupungintalon kahvilatyöntekijänä.

Nyt hän on toteuttamassa pitkäaikaista unelmaansa ravintolayrittäjänä. Sen mahdollisti toisen haaveen toteutuminen viime syksynä, kun mies pääsi kokkikouluun kolmannella yrittämällä.

Koulutukseen liittyvänä näyttötyönä toteutettava kesäravintola on tarkoitus avata toukokuussa.

Kesäravintola olisi alkuun latukahvila

Myllykoski on siivoillut ja sisustellut makasiinia ja kertoo ohikulkijoiden kyselleen kiinnostuneina, mitä mies makasiinissa puuhaa.

– Olen miettinyt, että ennen kuin aukaisen ruokapaikan toukokuun lopulla, niin pitäisin tässä latukahvilaa. Vierestähän lähtee hiihtäjiä jäälle.

Hieman häntä mietityttää, kuinka ennättää pitämään latukahvilaa samalla kun varsinaisen ravintolan valmistelutyöt vaativat tekijäänsä.

– Mutta aina kun ovi on täällä aitassa auki, niin kyllä täältä jotkut sumpit löytyy, Myllykoski lupaa.

Yhden miehen yrityksessä piisaa töitä

Myllykoski onkin tiiviisti makasiinilla, sillä toistaiseksi lähes tyhjyyttä kumiseva tila vaatii vielä yhtä ja toista tekemistä.

Sitä kun on pikkusen hullu, niin kyllä se on mahdollista.

Petri Myllykoski

– Olen täällä nyt kuitenkin koko ajan, joten samahan se on ottaa asiakkaitakin vastaan ja vähän harjoitella, ennen kuin alkaa kunnon rumba, mies toteaa työtä pelkäämättömään tyyliinsä.

Töitä hän saa todella tehdä, sillä kunnianhimoisena tavoitteena on pitää kesällä ravintolaa auki 10-17 päivittäin – ja aivan yksin.

– Sitä kun on pikkusen hullu, niin kyllä se on mahdollista. Ei minulla ole varaa palkata tähän työntekijöitä ja toisaalta 20 vuotta yrittäjänä on opettanut tekemään töitä, Myllykoski tuumaa.

Koko perheen paikka

Kemin sisäsatamasta löytyy kesäaikaan monenlaista viihtymispaikkaa, joista Myllykoski aikoo poiketa siinä mielessä, että hän ei tarjoa alkoholia.

– Haluaisin, että tänne voisi tulla lapsiperheitäkin. Olen ajatellut, että tuohon viereiselle "kenturalle" voisi tulla jotain leikkivälineitäkin, Myllykoski suunnittelee.

– Tarjoilupuoleen tulee salaattipuffetti ja tietysti kahvit ja pullat. Pikkusyötävääkin, mitä nyt ehdin tekemään. Smoothiet ovat sellaisia, joille olisi kysyntää.

Sadepäivinä Kukkis-Petri tekee keiton. Pöytiä tulee sisätiloihin, joten sateessa ei tarvitse syödä.

– Mutta tästä tulee kahvila-ravintola, ei juottola, Myllykoski sanoo painokkaasti.

Tulevasta täpinöissään

Myllykosken ensikosketus Kemin kaupungin omistamaan makasiiniin tuli jo perinnealuksen myymälän myötä.

– Olin jo Jähti-makasiinin aikana täällä kahviota pitämässä ja viime kesänä kun tämä oli tyhjillään, niin innostuin mahdottomasti. Aloin heti viime syksynä valtuustoja myöten joka paikkaan paukuttaa, että haluan tämän paikan.

– Nyt olen tosi innoissani ja pää suhisee ideoita, Myllykoski sanoo kesätyöhönsä ilmeisen tyytyväisenä.