1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päättäjien somepioneeri Pekka Sauri: Kaikki kuntapomot Twitteriin heti!

Viestintä on olennainen osa kaikkea työtä. Siihen ei kulu paljoa aikaa ja sen ei tarvitse olla virallista ja jäykkää. Näin tuumii Helsingin apulaiskaupunginjohtaja ja aktiivisena twiittaajana tunnettu Pekka Sauri torstaina ilmestyneessä kirjassaan.

Ennen ihmiset kokoontuivat torille tai kirkonmäelle keskustelemaan asioista. Sosiaalinen media on tämän päivän kirkonmäki, sanoo Pekka Sauri. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

– Viestintää ajatellaan usein turhan juhlavana. Ajatusmalli on usein niin, että tässä on oikeat työt ja tuossa on viestintä. Ensin tehdään ne oikeat työt ja sitten mennään johonkin viestintähuoneeseen viestimään. Ei se ole ollenkaan niin, sanoo Helsingin rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Tämän kahtiajaon purkaminen on keskeinen teesi Saurin tänään julkaistavassa kirjassa "Julkishallinto ja sosiaalinen media".

Saurin mukaan viestintä on osa kaikkea työtä.

Tämän päivän kirkonmäki

Aktiivisena sosiaalisen median käyttäjänä tunnettu Sauri vertaa some-maailmaa entisten aikojen toreihin tai kirkonmäkeen, jonne kansalaiset kokoontuivat keskustelemaan ja päättämään asioista.

– Tänä päivänä valtaosa keskustelusta käydään sosiaalisessa mediassa. Keskustelua käydään koko ajan ja jos kunnat, valtio ja muu julkishallinto eivät ole siellä mukana, ne ovat siitä pihalla.

Toinen puoli kokonaisuudessa on Saurin mukaan hyöty, joka sosiaalisen median joukkovoimasta voidaan saada: kaupunkilaisten muodostamaa yhteisöä voi ajatella asiantuntijaorganisaationa siinä missä viranhaltijoitakin.

– Aktivistit ja bilettäjät rastaletteineen ja hipsterilätsineen ovat uusien ideoiden sanansaattajia, joita hallinnon ja muiden vallankäyttäjien on syytä kuunnella tarkalla korvalla.

Mistä virkamies löytää aikaa viestintään?

Somen ilosanomaa julistava kaupunginjohtaja saa usein kuultavakseen myös kritiikkiä.

– Minulta  kysytään usein, että koska oikein teen töitäni, kun olen aina sosiaalisessa mediassa. Mutta tosiasiassa jos katsoo ajan, mitä siihen kuluu, se lasketaan minuuteissa per vuorokausi. Hyötysuhde on puolestaan suuri.

Sauri sanoo viestivänsä esimerkiksi istuessaan ratikassa. Hän rohkaisee kaikkia kunnanjohtajia ja korkeita viranhaltijoita tekemään samoin.

– Kunnanjohtajien kannattaa käyttää Twitteriä. Ei kannata pelätä, ettei osaa. Muutamassa päivässä oppii, miten siellä kannattaa viestiä. Rohkeasti mukaan vaan!