Analyytikko Talvivaarasta: Kaivos on mahdollista saada kannattavaksi

Suomalaisanalyytikko uskoo Talvivaaran uuden omistajan voivan saada kaivoksen kannattavaksi. Vanhoille osakkeenomistajille uuden ostajan löytyminen tarkoittaa viimeisenkin oljenkorren katkeamista sijoitusten turvaamiseksi.

talous
Antti Viljakainen.
Antti Viljakainen.Yle

Talvivaaran kaivos on mahdollista saada kannattavaksi, arvioi Talvivaaraan perehtynyt analyytikko Antti Viljakainen osaketutkimukseen keskittyneestä Inderes-yhtiöstä.

– Totta kai tähän liittyy hyvin monia riskejä, mutta nykyisellä nikkelin hinnalla kaivos on mahdollista näkemykseni mukaan saada kannattavaksi, jos tuotantomäärä nousee riittävän korkeaksi. Ja tähän nähtävästi uusi sijoittaja uskoo, koska he sijoittavat kaivokseen, Viljakainen toteaa.

Viljakaisen mukaan hankkeeseen sijoitettava yli 200 miljoonan euro riittää toiminnan käynnistämiseen.

Samalla Viljakainen arvioi valtion ja uuden omistajan ottaneen ympäristön huomioon sopimusta tehdessään.

– Ympäristö on niin isoksi kysymykseksi Talvivaarassa noussut, että uskon valtion pitäneen huolen siitä, että ne asiat hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Huonoista vaihtoehdoista vähiten huono

Antti Viljakaisen arvion mukaan valtio vetäytyy tietyn ylimenokauden jälkeen yhtiön toiminnasta pois.

– Näin arvioisin. En usko, että valtiolla on tietyn ylimenokauden intressejä olla pyörittämässä kaivostoimintaa Sotkamossa.

Viljakainen muistuttaa myös, että nyt tehty sopimus on valtion kannalta erilaisista vaihtoehdoista vähiten huono.

– Tilanne oli erittäin vaikea ja hyviä ratkaisuja ei varmaan enää ole jäljellä, mutta tämä on varmasti yksi vähiten huono.

Talvivaaran kaivososakeyhtiön sijoittajille huono uutinen

Viljakaisen mukaan kauppa tarkoittaa myös sitä, ettei Talvivaara kaivosakeyhtiö pysty jatkamaan kaivostoimintaa.

– Talvivaaran kaivososakeyhtiön osakkeenomistajille uutinen on erittäin huono ja katkaisee sen viimeisenkin erittäin ohuen elämänlangan.

Talvivaaran kaivososakeyhtiön tavoitteena oli ostaa kaivos tai osuus siitä Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.

– Kun liiketoiminta meni muualle, he eivät tässä tavoitteessaan luonnollisestikaan onnistu, Viljakainen jatkaa.

Hän muistuttaa, että käytännössä tämä tarkoittaa osakkeenomistajien rahojen menettämistä ja Talvivaaran kaivososakeyhtiön hakemista konkurssiin ihan lähipäivinä.

– Velat ovat niin massiiviset ja varoja ei käytännössä ole, niin ei siinä sijoittajille mitään jää, analyytikko Antti Viljakainen päättää.

Kaivosoikeudet omistava ja käytännössä kaivosta pyörittänyt Talvivaara Sotkamo oli ennen konkurssia Talvivaaran Kaivososakeyhtiön lähes kokonaan omistama tytäryhtiö.