Sotkamon kunnanjohtaja Talvivaarasta: "Vielä ei voida huokaista helpotuksesta, työ on kesken"

Talvivaaran vellovan tilanteen päättyminen on kainuulaisille päättäjille helpotus, mutta täysin kesken oleva työ ei saa aikaiseksi tuuletuksia. Jatkotyötä ympäristön ja työpaikkojen saralla riittää.

Kotimaa
Talvivaaran portti
Jarmo Nuotio / Yle

Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen pitää Talvivaaran ostouutista odotettuna ratkaisuna.

– Tämä on erityisen positiivinen koko tilanteen hoitamisen kannalta.

Tarkemmista yksityiskohdista Kauppinen vaikenee. Kunnan edustajana hän puhuu tavoitteen mukaisen tilanteen saavuttamisesta.

– Avoimia kysymyksiä on vielä sen verran paljon ilmassa, että kunta on samassa asemassa kuin muutkin. Eli seuraamme tilannetta.

– Jos ajatellaan mitä tahansa yritysjärjestelyä ja niihin liittyviä kysymyksiä, niin paljon on asioita tehtävänä, summaa Petri Kauppinen.

Työpaikat, purkuputki, ympäristö – jatkotyötä riittää

Vaikka tilanne Talvivaaran ympärillä elää, on kunnanjohtaja Kauppinen erityisen ilahtunut epävarmuuden hälventymisestä.

– Yksi tärkeimmistä tavoitteista on työntekijöiden epävarmuuden poistaminen. Mikä tahansa uutinen, joka jollakin tavalla varmistaa työpaikkoja on helpotus, tässä on niitä piirteitä taustalla.

Sotkamossa ei Kauppisen mukaan voida huokaista vielä helpotuksesta, koska työ on kesken.

Suurimman teollisuuden työnantajamme tilanteen eteenpäin meneminen on toki iloinen asia, mutta ostouutiseen liittyvä ehdollisuus pohdituttaa.

Pentti Malinen

– Tämä pitää toteuttaa käytännössä, sitten vasta nähdään seuraukset.

Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malisen tunnelma on hyvin samankaltainen kuin Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppisenkin.

– Suurimman teollisuuden työnantajamme tilanteen eteenpäin meneminen on toki iloinen asia, mutta ostouutiseen liittyvä ehdollisuus pohdituttaa.

– Ainakin minun tulkintani mukaan ympäristöasioiden täytyy olla kunnossa. Siksi juuri siihen tarvitaan nyt kannattavaa kaivostoimintaa, että olisi resursseja tehdä ympäristöinvestointeja.