Kameleonttien värishow'n salaisuus selvisi: Ihon kideverkko löystyy ja kiristyy

Kameleontilta vie vain minuutteja vaihtaa koko värityksensä. Tutkijoiden mukaan syynä ovat pienen pienet valoa heijastavat solut, joita kameleontti osaa säädellä.

Ulkomaat
Kameleontti.
Kameleontilta vie vain minuutteja vaihtaa koko värityksensä.Steffen Schmidt / EPA

Kameleonttien katselijoita kautta aikain ihastuttanut ja tutkijoita kummastuttanut värinvaihtokyky on saanut vastauksen tuoreessa tutkimuksessa.

Geneven yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa ilmeni, että kameleonttien ihossa on kerros kelluvia nano- eli äärimmäisen pieniä kiteitä, jotka heijastavat valoa. Kameleontilla on kyky säädellä nanosolujen etäisyyttä, mikä samalla muuttaa valon heijastumista ja siten väriä.

Professori Michel Milinkovitch työryhmineen tutki vuosien ajan madagaskarilaisia pantterikameleontteja, jotka ovat poikkeuksellisen taitavia komeilemaan haluamalleen parittelukumppanille tai uhoamaan kilpailijalle. Naaraan nähneeltä urokselta vie vain minuutteja muuttaa värinsä vihreän ja sinisen kirjavasta valkoisen kuvioimaan keltaiseen. Samalla ihon punaiset osat kirkastuvat.

Kameleontin salaisuuden jäljille päästiin käyttämällä spektroskopiaa, joka hajottaa valon sateenkaaren väreiksi eli spektriksi. Värillisten ihosolukerrosten alta löytyi kerros soluja, jotka sisältävät guaniinista muodostuneita nanosoluja. Guaniini on yksi DNA:n emäksistä.

Melatoniini tekee vaaleanvihreästä tummanvihreää

Guaniinikiteet ovat solussa verkkona, joka kiristyy ja löystyy kameleontin mielentilan mukaan. Rauhallisen liskon verkko on tiivis ja heijastaa lähinnä sinisiä aallonpituuksia. Kun otus kiihtyy, verkko löystyy noin 30 prosenttia ja värit muuttuvat keltaisiksi ja punaisiksi.

Se, miten kameleontti säätelee verkkoaan, on vielä ratkaisematta. Mahdollinen selitys saattaa olla solujen laajeneminen ja supistuminen.

Kameleontin väriin vaikuttavat myös ylemmät ihosolukerrokset, joiden läpi valo siilautuu. Niissä on keltaista ja punaista pigmenttiä. Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään lisäksi, että värisävyjen voimakkuuteen vaikuttaa melatoniin kulkeutuminen soluun ja sieltä pois.

Tutkimus on julkaistu Nature Communications (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä, ja siitä kertoo myös muun muassa Science (siirryt toiseen palveluun)-lehti, jonka sivulla on video väriään vaihtavasta kameleontista.