"Sota on extreme-urheilua"

Romaanissaan Kuinka sydän pysäytetään Juha-Pekka Koskinen kirjoittaa talvisodasta, jonka päättymisestä on 13.3. kulunut 75 vuotta. Siitä on kirjoitettu paljon, mutta Koskinen halusi kuvata enemmänkin 1930-lukua, ja siitä miten sotaan lopulta päädyttiin.

kirjallisuus
J. P. Koskinen.
Kirjailija J.P. Koskinen on kirjoittanut ajankohtaisesta aiheesta eli talvisodasta. Hän on Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana.

Tarina alkaa vuodesta 1913, jolloin Valdemar Stendahl oli tsaarinarmeijan sotilas. Myöhemmin hän loikkasi bolsevikkien puolelle. Päähenkilö on kuitenkin Stendahlin poika Juho Kivilaakso, joka nousee Mannerheimin erityisavustajaksi. Koskinen on kirjoittanut myös isän ja pojan keskinäisestä sodasta. Romaani loppuu talvisodan päättymiseen vuonna 1940.

Koskisen kirjassa on sama rakenne kuin Finlandia-palkintoehdokkaana olleessa romaanissa Ystäväni Rasputin. Siinä nuori mies pääsi Rasputinin matkassa aina Venäjän keisariperheen läheisyyteen. Nyt päähenkilö Juho pääsee vallan ytimeen.

Romaanissa on tunnettuja historiallisia henkilöitä, jotka haluavat hinnalla millä hyvänsä sotimaan. Nimeltä Koskinen mainitsee mm. Aarne Juutilaisen ja tarkka-ampuja Simo Häyhän. Näiden kautta Koskinen pohtii sitä, miksi ihminen haluaa sotaan.

– Kyllähän sota on extreme-urheilun kaltaista. Haetaan täyttä elämistä, täyttä kokemista. Silloin kun on lähellä kuolemaa, niin elämänliekitkin palavat kirkkaammin. Kriisiaikoina ihmiset alkavat elää täysillä, kun huomispäivä muuttuu epävarmemmaksi. Ehkä siinä haetaan täyden elämisen tuntua, sanoo Koskinen.

Hämeenlinnalaisen kirjailijan Juha-Pekka Koskisen tuotanto on monipuolinen ja erittäin runsas. Kuinka sydän pysäytetään on voimakas romaani ihmisen pahuudesta, ahneudesta, mutta myös jaloudesta.