Kanat hinkuvat ulos – kosketus luonnonvaraisiin lintuihin on estettävä

Kevät aurinko kutkuttelee myös kanalassa. Lisääntynyt valonmäärä on saanut kontiolahtelaisen Susanna Kinnusen kanat koputtelemaan ulkoiluluukkua - joko olisi aika päästä ulos? Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran säädökset rajoittavat keväisin siipikarjan ulkoilua. Ulkoilla saa, mutta vain aidatulla alueella.

luonto
Kanoja

Kontiolahden Pilkossa Susanna Kinnusen kanat käyvät kurkistelemassa ulkoiluluukun edessä tiuhaan. Lisääntynyt valonmäärä on saanut kanat ja niitä paimentavat kukot heräämään "talvihorroksesta".

– Kyllä kevään tulo näkyy kanoissa, mutta varsinkin kukoissa. Linnut hakeutuvat valoisiin paikkoihin ikkunoiden alle. Epäilemättä niillä alkaa olla hinku ulos, vaikka nämä ulkoilevatkin paljon. Nehän haluaisivat ulkoilla talvellakin, mutta kylmyys rajoittaa. Nyt ne parveilevat ulkoiluluukun takana koputtelemassa, että eikös tämä jo aukea.

Ulkoilua verkon alla

Kinnusen kanat pääsevät ulkoilemaan keväälläkin, sillä niille on rakennettu verkolla suojattu ulkoilualue. Mikäli siipikarjan haluaa päästää ulkoilemaan, on se suojattava maaliskuusta toukokuun loppuun asti joko pitämällä linnut sisätiloissa tai suojaamalla niiden ulkoilualue verkolla.

Kyllä kevään tulo näkyy kanoissa, mutta varsinkin kukoissa.

Susanna Kinnunen

– Kyllähän nämä säädökset ovat vuosien varrella tulleet tutuiksi. Meillähän on pieni ulkotarha mihin saa verkkokaton. Verkkokatto riittää suojaksi, kunhan se on riittävän tiheäsilmäinen. Hirveän isolle alalle kanat eivät pääse liikkumaan, koska rahkeet eivät riitä kattamaan ison alueen kattoa.

Kanat ruokitaan sisätiloissa

Kinnusen pihapiirissä ei ole pistetty merkille, että luonnonvaraiset linnut parveilisivat kanojen luona tai edes lähistöllä. Toisaalta Susanna Kinnunen on pitänyt huolta ettei linnuille tai muillekaan eläimille ole ravintoa tarjolla kanalan kupeessa.

– Tietysti voi itsekin vaikuttaa ruokkimalla kanat sisällä. Meillä kanoja ei ruokita ulos vaan ruokinta-astiat ovat sisällä. Kyllähän se on niin, että jos kanat lähtisivät sisällä ja ruuat jäisivät ulos, niin nopeasti siihen löytyisi ruokailijoita.