1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi hämmästelee nettikiusaajien julmia sanoja – jotkut kiusatut eivät uskalla mennä kouluun

Turussa on järjestetty kevään aikana keskustelutilaisuuksia nettikiusaamisesta. Poliisi, Pelastakaa lapset -järjestö ja Turun kaupunginteatteri ovat kutsuneet väkeä Logomon tiloihin. Teatterin näytelmä, Meganin tarina, kertoo kiusaamisesta.

internet
Ihmiset kävelevät nettikiusaamisesta kertovan mainoksen ohi.
Eino Telkinen / Yle

Nettikiusaaminen on muuttunut viime aikoina yhä julmemmaksi. Nettipoliisi Riku Sukari Lounais-Suomen poliisista kertoo, että pahimmillaan oppilas ei uskalla enää mennä kouluun.

Nimittely on rankkaa, ja se jatkuu viikonloppunakin. Poliisi järjestää kevään aikana keskustelutilaisuuksia nettikiusaamisesta Logomossa yhteistyössä Turun kaupunginteatterin ja Pelastaa lapset -järjestön kanssa.

Parilla ensimmäisellä kerralla mukana on ollut muun muassa turvallisuusalan opiskelijoita ja opettajia. Nettipoliisi Riku Sukari pitää keskustelutilaisuuksia tärkeinä.

– Yleisesti ottaen nettikiusaamisesta on aika vaikeaa puhua, eikä siitä puhuta. Siksi se on piilorikollisuutta. Puhuminen on tärkeää, sillä jos ei puhu ja kerro, ei voi saada apua.

Teatteri on Sukarin mielestä hyvä paikka keskustelulle, sillä se nostaa puheenaiheiksi tärkeitä asioita. Poliisi on huomannut, että jopa nuoret lapset käyttävät netissä julmia sanoja.

– Pahimmillaan se on todella julmaa, kun se jatkuu vuorokaudet ympäri ja viikonloput. Kiusaaminen on jopa johtanut tilanteisiin, ettei uskalleta mennä kouluun tai koko eläminen kärsii.

Tuomio ei ole niin tärkeää kuin uhrin auttaminen

Nettipoliisin väliintulo auttaa yleensä lopettamaan kiusaamisen. Nettipoliisi Sukari painottaa, että heille voi laittaa viestiä kaikista aiheista.

Puhuminen on tärkeää, sillä jos ei puhu ja kerro, ei voi saada apua.

Riku Sukari

– Ensisijaisesti pitäisi olla yhteydessä sovelluksen ylläpitoon. Heillä on velvollisuus poistaa ikävä materiaali tai keskustelut. Sen jälkeen voi ottaa poliisiin yhteyttä.

Nettikiusaamisesta jaetaan harvoin tuomioita, sillä tapaukset pyritään ratkaisemaan muilla keinoilla. Kyse on myös nuorista henkilöistä.

– Ei se ole uhrin tarkoituskaan, että toinen osapuoli saisi ison tuomion. Uhri haluaa siitä tilanteesta pois ja saada apua.

Logomossa järjestettäviin keskustelutilaisuuksiin on vapaa pääsy eikä osallistuminen edellytä lipun ostamista Meganin tarina -näytelmään. Tilaisuuksia on torstaina 12.3., keskiviikkona 25.3. ja torstaina 9.4.2015.

Lue seuraavaksi