Talvivaaran kauppa valtava pettymys piensijoittajille – menetykset jopa satoja miljoonia

Talvivaaran kaivostoimintojen myyminen piensijoittajien ulottumattomiin voi tarkoittaa heille jopa satojen miljoonien menetyksiä.

Talvivaara
Antti Lahtinen.
Osakesäästäjien Keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen.Yle

Piensijoittajat ovat erittäin pettyneitä Talvivaaran kaivosyhtiön myynnistä. Piensijoittajat olisivat toivoneet, että he pääsevät edes jollain tavoin mukaan uuteen yhtiöön.

– Kyllä moni sijoittaja odotti, että ostajan ilmaantuessa piensijoittajatkin pääsivät mukaan uuteen kokonaisuuteen. Nyt näyttää siltä, että uuteen kokonaisuuteen pääsee uuden omistajan lisäksi ainoastaan vain Suomen valtio, jolloin käytännössä piensijoittajat jäävät ulkopuolelle, toteaa Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen.

Lahtisen arvion mukaan järjestely tarkoittaa mitä suurimmalla todennäköisyydellä, että piensijoittajien sijoitusten arvo on tämän jälkeen nolla.

– Sehän riippuu vähän siitä, millä hinnalla tämä Talvivaara kaivososakeyhtiön tytäryhtiö saa liiketoiminnan myytyä eteenpäin ja mikä on sen jälkeen taloudellinen tilanne. Mutta hyvin todennäköistä on, että emoyhtiölle ei jää mitään varallisuutta, jolloin sekin joudutaan hakemaan konkurssiin, Lahtinen kertoo.

Samalla hän arvioi, että Talvivaaran konkurssi on ainakin lähihistorian suurimpia tai ehkä suurin, jossa piensijoittajat ovat menettäneet rahojaan. Summien arviointi on tässä vaiheessa hyvin vaikeaa.

– Sitä on hyvin vaikea arvioida. Yksi vertailukohta on se kevään 2013 osakeanti, jossa osakeannin koko oli 250 miljoonaa. Siitäkin merkittävä osa meni piensijoittajille.

– Kyllä tässä vähintään kymmenistä, ellei sadoista miljoonista puhuta.

Osakesijoittajien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen olisikin valmis tarkastelemaan uudelleen vuoden 2013 osakeantia koskevan tiedonkulun. Silloin luvattiin, että rahat riittävät, mutta jo puolen vuoden kuluttua yhtiön kerrottiin olevan taloudellisissa vaikeuksissa.

– Siitä jäi vähän semmoinen kuva, että yhtiö joko johti sijoittajia harhaan tai ei ollut itsekään aivan perillä omasta tilanteestaan.

Tapahtumien kulkua on mahdollista selvittää myös oikeudessa. Lahtinen ei ole hankkeesta tietoinen, mutta kaipaa lisätietoa asiasta.

– Olisi varmasti hyvä vielä kerran käydä läpi, mitä oikeasti sanottiin ja mikä oli totuus siellä sanojen takana, päättää Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen.