Terminen talvi jäi tulematta osaan Etelä-Suomea

Historian tähän asti lauhin talvi elettiin vuonna 2007-2008. Termisten vuodenaikojen määritelmiä joudutaan mahdollisesti jatkossa pohtimaan, koska ne on tarkoitettu pitkien sääajanjaksojen seurantaan, eivätkä niiden olettamat keskiarvolämpötilat enää välttämättä toteudu lainkaan.

Kotimaa

Suomen eteläosissa on koettu historian toiseksi lauhin talvi.

Esimerkiksi Ahvenanmaalla ja saaristomerellä ei tänä vuonna saatu mitattua lainkaan termisen talven määritelmään sopivaa kylmää keliä, jolloinvuorokauden keskilämpötila olisi laskenut pysyvästi nollan alapuolelle. Turun ja Helsingin Kaisaniemen mittausasemilla terminen kevät alkoi vuorokauden keskiarvolämpötilojen mukaan jo tammikuun puolella.

Lunta ja pakkasta on kuitenkin ollut koko Suomessa ainakin muutamana päivänä.

– Tämän vuoden lauhuus on poikkeuksellista, mutta ihan kärkeen se ei yllä. Historian tähän asti lauhinta on ollut vuoden 2007-2008 talvena ja viime talvi hätyyttelee myös kärkisijoja, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila.

Hutila uskoo, että ilmastonmuutos tuo mukanaan lisää lauhoja talvia. Toisaalta eri puolilla Suomea vaihtelut ovat suuria, esimerkiksi Sodankylässä tämä talvi oli hiukan viime talvea kylmempi.

– Muutama selkeästi keskiarvoa lauhempi talvi elettiin 20-30-luvuilla, mutta sen jälkeen kylmeni useiksi vuosikymmeniksi, kunnes 90- ja 2000-luvuilla talvet alkoivat lämmetä aiemmista, Hutila sanoo.

Viimeisen 30 vuoden tilastoja vertailtaessa terminen kevät alkaa Kaisaniemessä keskimäärin 22.3. ja Ahvenanmaalla 20.3. ja Pohjois-Lapissa noin kuukautta myöhemmin. Kevät alkaa termisen määritelmän mukaan kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle.

Hutilan mukaan termisen kevään ja muidenkin termisten vuodenaikojen määritelmiä joudutaan mahdollisesti jatkossa pohtimaan, koska ne on tarkoitettu pitkien sääajanjaksojen seurantaan, eivätkä niiden olettamat keskiarvolämpötilat enää välttämättä toteudu lainkaan.