Hyppää sisältöön

Karhu käy päälle äärimmäisen harvoin – emon ja pennun väliin joutuminen voi koitua kuolemaksi

Talviuniltaan herännyt karhu kävi naisen kimppuun torstaina Juuan Tuopanjoella. Riistamiesten mukaan tällaiset kohtaamiset ja karhun hyökkäyksen kohteeksi joutumiset ovat hyvin harvinaisia.

Myös karhujahti on alkanut maanataina 20.8. Sallittu saalismäärä on 355 karhua. Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Nainen oli tullut yllättäen karhun makuupaikalle ja joutui eläimen hyvökkäyksen kohteeksi. Karhu puri naista käteen ja takapuoleen sekä huitaisi häntä tassulla.

Joensuun seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Matti Urjanheimon mukaan tämänkaltaiset kohtaamiset ovat hyvin harvinaisia.

– Karhu yleensä väistää jos siihen on mahdollisuus. Tässä on ilmeisesti osuttu pesälle ja karhu on säikähtäneenä puolustanut itseään.

– Useimmiten juuri pesällä karhu säikähtäneenä puolustautuu ja käy kimppuun. Vaaran paikka on myös se, jos ihminen joutuu emon ja pennun väliin.

Lieksan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja, petoyhdyshenkilö Esa Räty muistuttaa, että talvi on ollut poikkeuksellinen.

- Jo alkutalvesta karhut siirtyilivät ilmesesti siksi, että vettä tuli pesään.

Juuassa naisen kimppuun käynyt karhu on aikaisin liikkeellä, yleensä Pohjois-Karjalan korkeuksilla karhut jättävät pesänsä aikaisintaan maalis-huhtikuun vaihteessa.

.
.