Malesia tutkii, oltiinko lennonjohdossa nokosilla mysteerikoneen kadotessa

Turman tutkijat epäilevät, että Malesian lennonjohdossa korkeassa asemassa ollut virkamies oli unten mailla kesken työvuoronsa, kun matkustajakone katosi tutkista jäljettömiin vuosi sitten.

Ulkomaat
Kuola Lumpurin kansainvälisen lentokentän lennonjohtotorni.
Kuola Lumpurin kansainvälisen lentokentän lennonjohtotorni.Ahmad Yusni / EPA

Malesia selvittää, nukuttiinko Kuala Lumpurin lennonjohdossa, kun Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla ollut matkustajakone katosi jäljettömiin vuosi sitten. Malaysia Airlines -yhtiön kone katosi viime vuoden maaliskuussa eikä konetta ole laajoista etsinnöistä huolimatta löytynyt.

Nyt turman tutkijat epäilevät, että Malesian lennonjohdossa korkeassa asemassa ollut virkamies oli unten mailla kesken työvuoronsa, kun kone mysteerisesti katosi tutkista.

Malesiassa viime sunnuntaina julkaistussa väliraportissa käydään läpi lennonjohdon keskusteluja.

Yhdessä raporttiin liitetyistä keskusteluista käy ilmi, kuinka Malaysia Airlinesin dustaja tivaa Kuala Lumpurin kentän lennonjohdossa työskennelleeltä henkilöltä tarkkaa aikaa, jolloin koneeseen oli viimeksi oltu yhteydessä. Lennonjohdon virkailija vastaa, että hänen olisi tietoa varten herätettävä esimiehensä. Esimies oli tullut töihin koneen katoamisen jälkeen.

Malesian liikenneministeri Liow Tiong Lai kertoi torstaina käynnistäneensä sisäisen selvityksen lennonjohdon toimista ja lupasi seuraamuksilla, mikäli tiedot lennonjohdon nokosista pitivät paikkansa.

Koneen tiedetään kääntäneen kesken lennon kurssiaan jyrkästi toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Sen sijaintia lennonjohdolle välittävät järjestelmät oli kytketty pois päältä.

Koneesta oli tämän jälkeen tallentunut satelliittihavaintoja, jotka viittasivat sen lentäneen useita tunteja väärällä reitillä Intian valtameren yllä. Koneen otaksutaan syöksyneen mereen viimeistään sen polttoaineen loputtua.

Malesia julisti tammikuussa koneen katoamisen onnettomuudeksi. Kaikkien koneessa olleiden otaksutaan kuolleen.

Lähteet: AP