1. yle.fi
  2. Uutiset

Euroopan keskuspankki käytti kolmessa päivässä elvytykseen 10 miljardia

Puolentoista vuoden aikana rahaa aiotaan käyttää velkakirjojen ostoon yli biljoona euroa. Elvytys on jo laskenut korkotasoa. Elvytysohjelmalla on myös kriitikkonsa.

talous

Euroopan keskuspankki on viimeisten kolmen päivän aikana elvyttänyt euroalueen taloutta 9,8 miljardilla eurolla. Asiasta kertoi EKP:n hallintoneuvoston jäsen Benoit Coeure.

Pankin tavoitteena on käyttää elvytykseen kuukausittain 60 miljardia euroa. Coeuren mukaan viime päivien toimet ovat olleet täsmälleen oikeita, jotta tavoite täyttyy.

Varoilla ostetaan valtioiden ja yritysten joukkovelkakirjoja. EKP toivoo varojen menevän yrityksille annettaviin lainoihin ja investointeihin, joiden avulla euroalueen talous kääntyisi kasvuun.

Samalla tavoitteena on saada pelätty deflaatiokierre, eli hintojen lasku kääntymään. EKP:n toivoo, että euroalueen hinnat nousisivat jatkossa maltillisella kahden prosentin vuosivauhdilla.

Elvytysohjelman on määrä jatkua puolitoista vuotta ja siihen on varattu rahaa huikeat 1,14 biljoonaa, eli 1 140 miljardia euroa.

Markkinoilla elvytysohjelma on jo saanut korot laskemaan.

Elvytysohjelman suurin kriitikko, Saksan keskuspankin johtaja Jens Weidmann sanoo, että massiivista elvytystä ei tarvita euroalueen deflaation katkaisemiseksi. Eölvytys myös vähentää hallitusten tarvetta talouksien uudistamiseen.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi